Društvo

Fond PIO vodi računa o starijima

Novopazarska filijala Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje sprovodi tokom čitavog mjeseca niz aktivnosti posvećenih starijima, u saradnji sa udruženjima penzionera i Gerontoloških centara sa područja Novog Pazara, Tutina i Sjenice. Aktivnosti PIO Fond realizuje u skladu sa Međunarodnim danom starijih.

 

Taj Međunarodni dan se u svijetu i kod nas obilježava 1. oktobra, sa ciljem da se naglasi važnost osiguravanja životnog okruženja koje se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba. Kako bi unaprijdili njihov položaj i približili im korišćenje sopstvenih prava novopazarska filijala PIO Fonda će cijeli ovaj mjesec posvjetiti saradnji sa udruženjima i institucijama penzionera i starijih, prvi u nizu takvih susreta organizovan je u Gerontološkom centru u Novom Pazaru.

Gerontološki centar u Novom Pazaru već broji oko 40 korisnika koje smo danas zatekli kako se sa prijateljima druže u uslovima dostojnih čovjeka. Toplina prostorija, osmjesi na licima štićenika u to su nas uvjerili.

Stariji od 60 godina čine četvrtinu stanovništa Srbije, tačnije starijih od 60 godina ima oko 2 miliona i 200 hiljada. Ukupan socio-ekonomski položaj starijih osoba u Srbiji je nepovoljan i oni su često ugroženi, diskriminisani i manje vidljivi u javnosti. Pio Fond će slične aktivnosti realizovati i narednih dana u Sjenici i Tutinu.

A.Nićiforović

Podeli