Društvo

Evrospka očna bolnica: 14 transplatacija u jednom danu

Transplantacija rožnjače je operacija pri kojoj se bolesna, zamućena i neprovidna rožnjača zameni zdravom, doniranom rožnjačom.

 

Ovaj tip transplantacije danas je najčešći medju svim transplantacionim hirurškim intervencijama. Uspešnost, za razliku od drugih, je preko 90% pošto je rožnjača imunološki privilegovano tkivo jer nema krvnih sudova. 

 U osnovi, svako zamućenje rožnjače koje se ne može izlečiti i predstavlja definitivni ožiljak  je indikacija za transplantaciju  rožnjače. Ukoliko su sve ostale strukture oka zdrave posle transplantacije rožnjače pacijentu se vraća vid.

 U Evropskoj očnoj bolnici koja koristi najsavremeniju tehnologiju i usluge najiskusnijih lekara iz Turske, koji su i vlasnici bolnice, u samo jednom danu izvedeno je 14 transplatacionih zahvata.

Za doktora Saliha Bozkurta i njegov tim ovo je izuzetan uspeh, otuda toliko interesovanje za njihove usluge.

U očnoj bolnici u Skoplju, koja ima svoja predstavništva I logistiku u Novom Pazaru I Prištini, leče se građani celog Balkana.

Evropska očna bolnica u Skoplju postoji pet godina. U nju je do sada investirano20 miliona evra. Otvaranjem ove specijalizovane zdravstvene ustanove uvedena je evrospka procedura u dijagnostici I hurgiji.

Na lečenje u ovuz zdravstvebu ustanovu iz Sandžaka I Srbije do sada je otišlo na stotine pacijenata.

Senada Kalić

Podeli