Društvo

Registracija automobila

Pre polaska na godišnji odmor, pored uobičajenih provera na automobilu, proverite i da li vam je istekla registracija. Da bi se izbegle ovakve neprijatnosti ponekad je bolje automobil registrovati mesec dana ranije.

 

Za slučaj da ne izvršite registraciju nakon datuma prestanka važenja stare, imate zakonski rok od 30 dana da auto registrujete ili ga odjavite, a stare tablice vratite.Zato ovu obavezu vozači mogu da obave i 30 dana ranije kako bi izbegli neprijatnosti tokom putovanja.

Ukoliko vam se dogodi situacija da vam registracija istekne, a vi se nalazite u inostranstvu, možete vozilo “šlep-službom“ vratiti u Srbiju, i onda podneti zahtev za produžetak registracije. Druga opcija je da u svakoj zemlji kroz koju prolazite uplatite granično osiguranje koje važi 10 dana a košta 20 evra.

Ukoliko u okviru 30 dana od prestanka važenja registracije ne želite da registrujete svoj automobil, onda ste dužni da to prijavite policijskoj upravi i da skinete registarske tablice sa vašeg vozila i iste vratite nadležnom organu. Ukoliko sve to uradite u predviđenom roku od 30 dana nećete platiti nikakvu kaznu, osim propisane takse.

Prilikom ponovne registracije automobila nakon odjavljivanja tablica, izdaće vam se nove tablice, sa novim brojem, kao i nova saobraćajna dozvola, pa će vas sve to znatno više koštati. Za slučaj da ni nakon isteka roka od 30 dana ne odjavite svoje vozilo i ne vratite tablice propisana je novačana kazna od 5 do 20 hiljada dinara.(D.J.)

Podeli