Društvo

Pad prodaje automobila

Prema podacima Asocijacije uvoznika novih vozila i delova, ekonomska situacija i dalje je glavni faktor pada prodaje automobila na domaćem tržištu. Novi Pazar više nije na listi najvećih kupaca luksuznih automobila, a ovdašnji prodavci kupce traže širom Srbije.

Sada daleke 2008. godine u Srbiji je u prvih pet meseci prodato 25.490 novih automobila. Ove godine samo 8.557, ali to je na nivou poslednjih sezona kada je ekonomska kriza učinila svoje. Čak ni pogodnosti koje se nude kupcima, beskamatni krediti, popusti, prodaja “staro za novo” ne mogu da promene ovu situaciju. U Novom Pazaru postoje samo dva prodavca novih automobila i oni dele sudbinu kolega širom zemlje.

Pa ipak, danas smo u AC “Biševac” zatekli kolege iz magazina “Top Speed”, koji su došli u Novi Pazar da bi snimili Mercedes GTS AMG. To samo govori o tome koliko je ovdašnji prodavac u svakom trenutku posvećen aktuelnoj Mercedesovoj ponudi. Ali očito da ni to nije dovoljno da promeni stanje na tržištu.

Novi Pazar više nije u vrhu kada je kupovina luksuznih mercedesa u pitanju. Sunovrat maloprivrednog biznisa ostavio je traga, pa je sada kupovina luksuza raspoređena prema platežnoj moći širom zemlje. Kada već govorimo o Mercedesu kao brendu, kažimo i to da se on pojavljuje i kao jedina svetla tačka prodajom u januaru, na svetskom nivou,  za koju u ovoj firmi kažu da je najuspešnija od njenog nastanka.

(D.J.)

Podeli