Politika

Jelena Blanuša iz Kikinde dobitnica nagrade „Aladin Lukač”

Književnu nagradu „Aladin lukač“ za 2014. godinu dobila je Jelena Blanuša za zbirku poezije Pseudoton, koju je objavio Banatski Kulturni centar. U konkurenciji je bilo 11 knjiga sa prostora Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.

Žiri, u sastavu: Enes Halilović, dr Nadija Rebronja i Elijas Rebronja, većinom glasova, donio je odluku da je knjiga Jelene Blanuše najbolje ostvarenje pjesnika do 28 godina na području Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske i Meakedonije.

Po riječima članova  žirija Jelena je pokazala izuzetnu književnu zrelost, originalnost i talenat“. Njena knjig nosi naslov„Pseudoton“,što bi u prijevodu značilo” lažni ton” odnosno glas  koji  zapravo nema jasnu i preciznu artikulaciju, već egzistira na granici šuma.

Predstavnici žirija kažu da nisu imali teškoća u odabiru laureata jer se Jelena sitakla u odnosu na sve koji su konkurisali. Jelena Blanuša rođena je 1987. godine u Kikindi. Nagrada, koja joj je dodijeljena u gleriji MMC sastoji se od plakete i novčanog iznosa od 25 hiljada dinara.

Književnu nagradu Aladin Lukač ustanovili su Kulturni centar Novi Pazar i Ustanova za kulturu Sjenice u znak sećanja na lirsko traganje za smislom tragično preminulog mladog pesnika iz Novog Pazara, po kome je nagrada i dobila ime.

(A.Šaljić)

Podeli