Vesti

Memić: Sramna odluka Višeg suda

Sandžačka demokratska partija osuđuje kao sramnu odluku Višeg suda u Beogradu da rehabilituje vođu četničkog pokreta Dražu Mihajlovića, rekao je na konefernciji za novinare predsednik Gradskog odbora SDP Husein Memić.

”Smatramo da Viši sud nema pravo da se bavi prekrajanjem istorije, a posebno je sramno to što ovakva odluka nije uzela u obzir nebrojna dokumentovana zlodela četničkog pokreta, već su se sakrili iza proceduralnih nedostataka postupka iz 1946. godine. O Draži Mihajloviću i četničkom pokretu jedini pravičan sud može da donese istorija, a istorija je jasno kazala da su četnici jedan zločinački i šovinistički pokret koji je u saradnji i pod zaštitom okupatora terorisao, ubijao i sprovodio etničko čišćenje u periodu II svetskog rata” smatraju u Sandžačkoj demokartskoj partiji (SDP).

”Sudije Višeg suda nisu uzeli u obzir ni činjenicu da se četnička ideologija nije promenila i da je i danas prisutna u na ovim prostorima. Zadojeni Dražinom ideologijom grupa monstruma okićeni četničkim obeležjima masakrirala je nevine ljude u Štrpcima, Srebrenic, Goraždu i mnogim drugim mestima masovnih stradanja civila, rekao je Memić i dodao da se sada ljudi sa pravom pitaju, hoće li neko za 50-60 godina rehabilitovati Milana Lukića, Ratka Mladića, Radovana Karadžića i ostale žločince koji na svojim rukama imaju krv hiljada nedužnih ljudi, žena i dece.

”Oni koji su doneli ovakvu odluku bez sumnje postaju saučesnici i nose teret svih zlodela koji su počinjeni pod komandom Draže Mihajlovića tokom II svetskog rata, ali i svih onih zločina koji su počinjeni u njegovo ime i pod njegovom ideologijom u novijoj istoriji. Nama kao društvu treba da krenemo napred, da prevaziđemo istorijske podele i zajedno radimo na boljoj budućnosti za svoju decu. Jasno je da će na tom putu biti puno prepreka, a ova odluka Višeg suda je samo jedna od njih. Nadamo se da ćemo u budućnosti biti društvo koje će slaviti pesnike, naučnike, umetnike, a ne ubice, koje će pravdu tražiti za žrtve, a ne za zločince” zaključeno je na konferenicji za novinare u Sandžačkoj demokratskoj partiji.

S.K

Podeli