Politika

U toku testitanje budućih prvaka

U osnovnim školama u toku je testiranje predškolaca za upis u prvi razred, koje će trajati do kraja marta. Od ukupno 1600 mališana, koliko se očekuje da će od naredne školske godine biti upisano u prvi razred osnovne škole na teritoriji Novog Pazara, u OŠ ”Bratstvo” planira se upis za oko 200 prvaka. Iako je odziv za testiranje u toj školi za sada zadovoljavajući, pedagozi i psiholozi podsećaju roditelje da treba da se pridražavaju utvrđenih termina.

 

Derja Sokolu jedna je od mnogih predškolaca koji su uspešno završili testiranje za upis u prvi razred u OŠ ”Bratstvo”. Ona za svoj uzrast jednako dobro vlada srpskim i turskim jezikom i, kakokaže, nema tremu, ali ima je, uobičajeno bespotrebno, većina dece koja dolaze na testiranje.

Pedagog Elmir Habibović kaže da na testiranje četo dolaze, bespotrebno uplašeni, i roditelji i deca, I ističe da za to nema razloga jer, sva deca koja dođu na testiranje budu upisana.

Test je opšteg tipa I buduće prvake tom prilikom očekuje prepoznavanje boja, figura i logičke pitalice.

Predškolski uzrast je vreme kada se igra ne isključuje, ali se pomera u drugi plan i obaveze dobijaju primat. Najvažniji zadatak roditelja u tom periodu je izgraditi osećaj odgovornosti kod dece – poručuju pedagozi. Jedan od primera odgovornosti roditelja svakako je, podsećamo, i poštovanje zakazanih termina.

S.Lj.

Podeli