Vesti

Novi Pazar u žalosti

Nakon vesti da su Novopazarci u helikoperu stradali  grad je danas u žalosti, jer  je  izgubio  odličnog lekara i velikog humanist dr Dževada Ljajića , kao i izvrsnog anestetričara, koji je bio posvećen svom poslu Miroslava Veselinovića, kažu sugrađani i kolege medicinskih radnika, koji su stradali sinoć prilikom pada helikoptera u okolini Surčina. Na odeljenju hirurgije su svi u šoku i kažu da je to veliki gubitak za Opštu bpolnicu.

Doktor Dževad Ljajić i anestetičar Miroslav Veselinović pratili su životno ugroženu bebu iz novopazarske porodice Ademović na letu za Beograd, kako bi je zbrinuli u Institutu za majku i dete.

Za obojicu Novopazaraca u ovom gradu imaju samo reči hvale. Ovim povodom oglasilo se i humanitraro udruženje građana Otvorena ruka, čiji je dr Ljajić bio osnivač.  Oni su izrazili saučeće porodicama nastradalih.  Oni kažu da doktora Ljajića, koji je specijalizirao na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu, u Novom Pazaru, ali i u rodnoj Dugoj Poljani i pešterskim selima znaju kao divnog čoveka koji je organizovao i učestvovao u mnogobrojnim humanitarnim akcijama i brinuo o svojim pacijentima.

Predsednik ovog udruženja građana Muamer Delimeđac kaže da je dr Ljajić učestvovao u brojnim akcijama i da je nesebičnu pružao pomoć pacijentima na sesokom području.

Kolege Miroslava Veselinovića kažu da je bio predan svom poslu, omiljen među kolgama i pacijentima i da su  hiruško odlejnje i Opšta bolnica pretrpeli nenadoknadiv gubitak.

Podsećamo, saobraćaj na putu Kraljevo – Raška, u mestu Pivnice kod Bogutovca obustavljen od 18 sati zbog odrona , raščišćavanje puta nije bilo moguće brzo.

U koloni automobila bilo je i vozilo Opšte bolnice u kojem se nalazila novorođena beba stara pet dana. Medicinska ekipa krenula je prema Beogradu da transportuje bebu , koja je bila zdravstveno ugrožena. U dogovoru ministra zdravlja Zlatibora Lončara i ministra odbrane Bratislava Gašića, helikopter Vojske Srbije upućen je odmah po saznanju da je sanitetsko vozilo sa bebom ostalo zarobljeno.

Helikopter je stigao do Raške preuzeli su bebu i medicinsku ekipu i krenuo prema Beogradu.  Kako bi bebi na vreme obezbedili medicinksu pomoć na aerodromu su organizovane medicinske ekipe, koje su čekale da prihvate zdravsteno ugroženu bebu. Helikopter je do Beograda stigao oko 22 sata, kružio je jedno vreme oko aerodroma pokušavajući da sleti. Međutim, to je bilo onemogućeno zbog guste magle. Zbog nedostaka goriva i nemogućnosti da sleti, helikpopter se srušio.  Nakon uviđaja nadležnih konstatovano je da, na žalost, nakon nesreće, nema preživelih.

Ovim povoodom direktor Opšte bolnice dr Mirsad Đerlek oglasio se saopštenjem za javnost u kojem se kaže:

“Novorođenče starosti pet dana zbog vitalne ugroženosti i respiratornih problema primljeno je na dečije odleljenje Opšte bolnice u Novom Pazaru. Uregnetno je primarno zbrinuto i stabilizovanih vitalnih parametara poslato u tercijalnu zdravstvenu ustanovu u pratnji specijalizovane medicinske ekipe, lekra anesteziolog i anestetičar . Zbog vremenskih neprilika i velikog odrona na putu Novi Pazar –Kraljevo u mestu Bogutovac transport pacijenta nije mogao biti nastavljen. U koordinaciji sa Ministratvom unutrašnjih poslova, Ministratsvom odbrane i Ministarstvom zdravlja, koji su brzo reagovali dete je u transportovano helikopterom za Beograd”, kaže se u saopštenju dr Mirsada Đerleka.

Podeli