Vesti

Milion i po evra za regulaciju Raške

Novi Pazar dobio je novčana sredstva od Svetske banke za nastavak regulacije vodotoka reke Raške, saopšteno je danas  nakon sastanka predstavnika novopazarske lokalne samouprave i ,, Srbija voda“ u Novom Pazaru. Vrednost projekta je 1,5 miliona evra i kako je najavljeno radovi će započeti već ove godine.

Grad  Novi Pazar i javno preduzeće Srbija vode dostavili su kancelariji Svetske banke u republici Srbiji predlog da se u cilju zaštite Novog Pazara i industrijske zone od velikih voda reke Raške i njenih pritoka, na deonici nizvodno od Careve ćuprije do ušća Banjske reke,  što uključuje i radove na Deževskoj i Banjskoj reci, nastavi projekat regulacije reke Raške.

Vrednost projekta za koji su obezbeđena sredstva je preko 1,5 miliona evra.

Podsećamo da je Grad novi Pazar ranije finansirao izradu tehničke dokomuntacije u skladu sa standardima Evropske Unije I prilagođenu za korišćenje sredstava Svetske banke koja su namenjena za otklanjanje posledica poplava.

Predstavnik ,,Srbija voda“ Dragoljub Miljković rekao je da je najvažnije da u ovom projektu budu partneri sa novopazarskom lokalnom samoupravom.

,,Cilj nam je da dogovorimo buduće korake kao bi smo što pre realizovali ovaj projekat u čiju realizaciju, računam,  može da se krene još ove godine.To znači da ćemo već naredne godine imati još jedan značajan objekat za zaštitu od poplava u našoj zemlji“, kazao je Miljković.

Glavni inženjer za zaštitu od poplava  Zvonimir Kostić rekao je da je poruka ,,Srbija voda“ data kolegama u Novom Pazaru da zajednički rade na projektima kako bi se unapredio stepen zaštite od poplava na ovom području.

Pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović je naglasio da je ovo veoma bitan projekat za odbranu Novog Pazara od poplava.

,,Projekat koji će se realizovati u ovoj godini odnosi se na deo Raške koja prolazi pored Kvantaške pijace, firmi Menus, Konto bene, Medaki,Prve petoletke i želja nam je da sva voda koja dolazi što bezbednije protekne  kroz Novi Pazar“, kazao je Hasanović.

Hasanović je rekao da će tokom ove godine sigurno raditi i na revitalizaciji postojećih korita Raške i Jošanice kako bi  im produžiti životni vek.

Kako je najavljeno u prvoj polovini godine biće izvršene organizacione pripreme za realiciju pomenutog projekta, dok će u drugoj polovini  početi radovi. Kako je rečeno nakon današnjeg sastanka, projektom su definisani radovi na ušći reke Trnavice u Jošanicu i regulacija Trnavice do iznad Stambol dzamije.

Početak građevinske sezone ob eležiće radovi na popravci postojećeg korita Raške I Jošanice koji su započeti krajem prošle godine I čija vrednost je 16 miliona dinara.

Inače, osim ovog projekta na rešavanju problema rečnih korista I zaštiti od plavljenja rađeno je i ranije kroz projekte koji su realizovani u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, PROGRESSOM i Javnim vodoprivrednim preduzećem Srbija Vode.

Podeli