Osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće dijaspore

Na međunarodni Dan maternjeg jezika 21. februara u svečanoj sali turskog udruženja IGMG u njemačkom gradu Mainzu održana je osnivačka Skupština Bošnjačkog nacionalnog vijeća dijaspore (BNVD). Kao delegati skupštine BNVD prisustvovali su ugledni Bošnjaci dijaspore, kulturni radnici, intelektualci koji su ostvarili zapažene rezultate u svom poslu i javnom angažmanu.

U uvodnom elaborate o potrebi osnivanja  izmedju ostalog se kaže:

„Bošnjačko nacionalno vijeće dijaspore nastaje kao potpuno nezavisna i autonomna organizacija iz potrebe artukulacije interesa i očuvanja identiteta bošnjačkog naroda u dijaspori koji svoje porijeklo vodi sa prostora Sandžaka (Srbija i Crna Gora), Kosova, Makedonije kao i drugih područja mimo prostora države Bosne i Hercegovine. Bošnjačka vijeća su postala svojevrsni model organizovanja bošnjačkih zajednica mimo njihove matične države Bosne i Hercegovine. Tako da danas imamo kao najviša predstavnička tijela bošnjačkog naroda i bošnjačka nacioalna vijeća u regionu. Ovoj mreži bošnjačkih vijeća mimo prostora Bosne i Hercegovine već godinama nedostaje BNV dijaspore. Danas mi pravimo iskorak u tom pravcu“.

Za predsjednika BNV dijaspore izabran je novinar i publicista, glavni i odgovorni urednik magazina za potrpedsjednike su izabrani Ramo Poturak, doktor stomatologije i Rifat Halilović, aktuelni predsjednik Islamskog centra u Mainzu. Za sekretara je izabrana Elifa Kriještorac dipl socijolog, za blagajnika Enes Halilović. Kao članovi užeg Prtedsjedništva izabrani su Ruždija Kočan, dipl. ekonomista i osnivač Zavičajnog kluba „Bihor“ i revije „Bihor“ iz Luksemburga i inženjer Haris Gegić iz Belgije.

U svečanom dijelu skupštine prisutne je poselamio Edin Atlagić predsjednik Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj i naglasio da je moguća saradnja po pitanju konkretnih projekata a na osnovu koncepta Bošnjačkog nacionalnog vijeća dijaspore, na isti način kao I sa ostalim udruženjima Bošnjaka u Njemačkoj.

U nastavku Svečanog dijela osnivačke Skupštine  prisutne je poselamio šef kancelarije za dijasporu u gradskoj upraviNovi Pazar i direktor RTV Regionalne radio Televizije Denis Mavrić.

“Ovom prilikom želim da vam čestitam  na osnivanju BNVD i želim da vam dam maksimalnu podršku  i da sve što budemo mogli da radimo  zajednički ,  institucionalno,  radmo u obostranu korist. Nećemo se mešati u rad i nećemo pokupavati da sugerišemo .Otvrena kancelarija  neće od vas tražiti nikakv novac ,niti bilo kakvu drugu uslugu. Želilmo da budemo vaš servis. Vrlo brzo ćete moći da vidite da niste zaboravljeni od Sandžaka i da će se  konkretnim  projektima i dogovorima osetiti znatna  razlika  u onome što je sad  od onoga  što  planira da se radi u budućnosti.“  zaključio je  Mavrić.

Novoizabrani predsjednik BNVD Almir Mehonić je izmedju ostalog rekao:

„Bošnjaci u dijaspori  a samim tim i mi se napokon moramo okrenuti  sebi i  svojim vlasitim potencijalima. Svoje resurese iskorsiti u jačanju svojih reusrsa. Mnogo vise nego u Sandžaku i BiH su nam potrebne škole,mektebi,džamije,vrtići biblioteke kao i svi kulturni događaji. Identitet  Bošnjaka na Balkanu  niko ne dovodi  u pitanje, dok identitet nas i naše dece   u dijaspori je pod znakom pitanja. Odgovore moramo tražiti sami ,sa našim intelektualnim i materijalnim potencijalima i resursima.  Zato smo osnovali  BNVD, da upotpunimo svoju  kulturnu ponudu da čuvamo svoj identiet  i da afirmišmo naše uspešne ljude.“ kaže novizabrani predsjednik BNVD Almir Mehonić.

Na adresu BNV dijaspore su stigle čestitke  i brojni telegrami podrške. Medju prvima osnivanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća dijaspore pozdravio predsjednika BZK Preporod prof.dr Senadina Lavića,Čestitke na ovom istorijskom činu stigle su I iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća kao predstavničkog tijela Bošnjaka u Republici Srbiji. Od Vijeća Koordinacije Bošnjačkih nevladinih organizacija iz BiH , svoje najlepše želje je uputio I konzul Bosne I Hercegovine u Frankfurtu Admir Atović,zatim  udruženje Mladi muslimani I tako dalje.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa recital je govorila Binasa Hajrović uz muzičku pratnju Fikreta Nezirovića. Skupštinom je predsjedavao Midhat Hajrović.

foto: bnvd.org

Podeli