Vesti

Podsticaj samozapošljavanju

Na trećoj sjednici Gradskog vijeća Novog Pazara razmatrane su i usvojene brojne tačke koje su se našle na dnevnom redu.  Vijećnici su usvojili prijedloge stimulilacije samozapošljavanja građana  i o povoljnijim uslovima plaćanja naknada za uređivanje građevinskog zemljišta.

Članovi Gradskog vijeća su usvojili i prijedlog o bratimljenju sa Vranjem.

U skladu sa zakonima Republike Srbije koji obavezuju lokalne samouprave da imenuju gradskog urbanistu, na trećoj sjednici Gradskog vijeća Novog Pazara izglasane su izmjene Odluke o  gradskim upravama, kao I izmjene  Statuta grada.

Usvojen je i Akcioni plan zapošljavanja za tekuću godinu, koji je takođe bio predmet razmatranja, a podrazumijeva stvaranje uslova za preduzimanje konkretnih koraka u cilju smanjenja nezaposlenosti na lokalnom nivou.  Kako je pojasnio član Vijeća Emir Elfić,  akcioni plan podrazumijeva stimulaciju samozapošljavanja u nekoliko kategorija .

“Grad je u saradnji sa Nacionalnom službom izdvojio sredstva u iznosu od 10 miliona dinara. Pojedinačni grantovi iznose  160 hiljada dinara za kandidate koji u kategoriji  biznisa prvi put pokreću  samostalan posao .  Akcionim planom predviđeno je da samo u ovoj kategoriji obezbjedimo posao za 31 lice, ili izvor prihoda za 31 novopazarsku porodicu”, rekao je Elfić, istakavši da je i druga kategorija obuhvaćena planom, a definisana kao mogućnost obavljanja stručne prakse, takođe veoma značajna za sugrađane. Kroz ovu kategoriju, koja  je prvenstveno prilika mlađim nezaposlenim licima, mogućnost profesionalnog angažmana dobiće 58 lica.

U skladu sa zakonskim propisima usvojen je i nacrt Odluke  o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.  Najnovija odluka koja predviđa novu nominklaturu prema postojećim zonama na nivou grada, a ima za cilj da stimuliše stambenu izgradnju na lokalnom nivou.

“Nadoknada se na ovaj način umanjuje za oko  30 odsto, a koeficijenti obračuna troškova utvrđeni su upravo kao svojevrstan vid podrške investitorima, koji  uplatu na ime troškova za izgradnju izvrše  u cjelini . Dodatni popust grad je predvideo za izgradnju objekata od javnog značaja, a  kao dodatna  olakšica, predviđena je mogućnost isplate obaveze u 36 jednakih rata”.

Na trećem ovogodišnjem zasedanju vjećnika usvojen je nacrt Odluke o bratimljenju sa Vranjem, koji će se kroz nekoliko dana naći pred odbornicima Skupštine grada.

A. Nićiforović

Podeli