Društvo

„Novi svjetski poredak i sindikati“

U Novom Pazaru je u danima vikenda održan dvodnevni seminar na temu „Novi svjetski poredak i sindikati“. Seminar sa gostima predavačima održan je u organizaciji Gradskog vijeća Saveza samostalnih sindikata Srbije za Novi Pazar, Sjenicu i Tutin u saradnji sa Gradskom upravom Novog Pazara.

Dvodnevni seminar u Novom Pazaru imao je za cilj da predstavi nove tendencije organizovanja sindikata u Evropi, socijalnom dijalogu i socijalnom pregovaranju. Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara zadužen za socijalna pitanja, Fevzija Murić rekao je da je rukovodstvo Grada u predhodnom periodu uradilo puno toga kako bi se unaprijedio položaj radnika.

Gost predavač  bio je Saymi Orgun sa Univerziteta, Ekonomskog fakulteta iz Istanbula i savjetnik za sindikate u Turskoj koji je govorio o budućnosti sindikata u novom svjetskom poretku.

„Moramo imati danas dobro organizovano društvo, a preduslov za takvo društvo jesu dobro organizovani sindikati. Sindikati danas nisu završili svoju misiju. Sa globalnim kretanjem kapitala neophodno je da dodje i do globalnog kretanja radne snage”, rekao je Orgun.

Predsjednik vijeća Saveza samostalnih sindikata Srbije Fikret Bejtović rekao je da će seminara i edukacijskih aktivnosti u narednom periodu biti još više, i da će oni koristiti isključivo radnicima.

A. Nićiforović

Podeli