Vesti

Štand Novog Pazara hit na Sajmu turizma

Štand Novog Pazara bio je prvog dana međunarodnog Sajma turizma jedan od najposećenijih štandova, a sigurno najznačajniji gosti bili su oni iz delegacije Ujedinjenih Arapskih Emirata, zemlje domaćina na 37. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Oni su na štandu Novog Pazara probali specijalitete iz tog kraja, koji su slični onima u njihovoj zemlji.
Ministar trgovine, turizma I telekomunikacija Rasim Ljajić najpre je posetio štand Abu Dabija, a zatim je na štandu Novog Pazara ugostio ambasadora UAE u Beogradu Džmu Rašida Al Daherija i v.d. direktora Sekretarijata za turizam i kulturu Abu Dabija Jasema Al Darmakija, gde im je, između ostalog, ponuđeno da probaju sjenički sir i mantije.
“Oni su bili iznenađeni što je naša domaća hrana slična onoj koju su im nekad njihove majke pravile u Emiratima, rekli su da će sigurno u Srbiji posetiti u Novi Pazar,” rekao je Ljajić.
Ministar je kazao da će ovo bez sumnje biti najposećenija sajamska manifestacija do sada i da će oboriti sve rekorde.
Ambasador Al Daheri je rekao da je zadovoljan uspehom Sajma turizma, koji je već evidentan. Prema njegovim rečima, tu su na jednom mestu predstavljeni potencijali Srbije koja može mnogo da ponudi.
“Srbija može mnogo da ponudi, ne samo u Novom Pazaru, nego i u celoj zemlji,” rekao je on i ocenio da su ljudi u Srbiji veoma srdačni. On je srpskom premijeru Aleksandru Vučiću zahvalio na tome štso je otvorio sajam i upoznao delegaciju Emirata. “Radujemo se da uskoro vidimo još razvijeniju saradnju i još više turista koji putuju iz UAE u Srbiju i obrnuto.”
V.d. direktora Sekretarijata za turizam i kulturu Abu Dabija Jasem Al Darmaki, koji je prvi put u poseti Srbiji, kazao je da nije očekivao ovako veliki i posećen sajam.
On je izrazio zadovoljstvo pokazanim gostoprimstvom Srbije kao zemlje domaćina i rekao kako je hrana bila izvrsna, te da je u nekim specijalitetima osetio ukus arapske kuhinje.
Podseto je da je ovo drugo učešće Emirata na sajmu, koje je važan kanal za razmenu iskustava i ideja dve zemlje. On je podsetio da UAE i Srbiju vezuje i zajednička avio kompanija Er Srbija i naveo da upravo zbog toga očekuje još veću turističku razmenu.
Član Gradskog veća Novog Pazara i domaćin na štandu Novog Pazara Seadetin Mujezinović istakao je zadovoljstvo posetom prvog dana sajma rekavši da je mnogo posetilaca bilo zainteresovano za turističku ponudu vezanu za Novi Pazar.
“Naša ponuda obuhvazta verski turizam, kako onaj vezan za pravoslavlje, tako I onaj za islam. Osim toga Novi Pazar poznat je po zdravoj hrani, koju ćemo posebno prezentovati. Takodje, ove godine akcenat smo stavili na tzv.manifestacioni turizam, jer ima toliko dobrih kulturno-muzičkih manifestacija koje turisti jednostavno moraju da posete. Naravno, tu je I šoping turizam koji je interesantan svima” – rekao je Mujezinović istakavši zadovoljstvo što su stand posetili I predstavnici zemlje partnera Ujedinjenih Arapskih Emirata.

K.R.

Podeli