Društvo

Tablice kao luksuz

Od oko tri miliona registrovanih vozila u Srbiji, 0,017 odsto ima posebne tablice, one na kojima su oznake sami birali. To su morali da plate čak 40 puta skuplje od običnih.I na ulicama Novog Pazara mogu se videti ovakve tablice, ali u veoma malom broju.

Prve registarske tablice na automobilima počele su da se koriste 14. avgusta, davne 1893. godine u Francuskoj. Na taj način, Francuska je postala prva zemlja u svetu koja je počela da na vozila postavlja registarske oznake, iako su se i sami automobili pojavili na putevima tek koju godinu ranije.

Prve tablice u Nemačkoj, zemlji u kojoj je izmišljen moderan automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, pojavile su se 1896.

U SAD, u kojoj je proizvodnja automobila doživela naglu ekspaniziju u prvim decenijama dvadesetog veka, prve registarske tablice imali su vozači motornih vozila u saveznoj državi Njujork, 1901. godine. U početku, vlasnici su bili dužni da se sami pobrinu za izradu tablica, da bi tek kasnije taj posao prešao u nadležnost državnih vlasti. Tablice su se u početku izrađivale od kože, gume, gvožđa, pa čak i od porcelana.

Kada je i ko prvi osetio potrebu da ima posebno obeležen automobil nije nam poznato ali  ta praksa traje do današnjih dana kada je doživela svoju potpunu komercijalizaciju.
Od janura 2011. godine, u Srbiji je izdato 506 registarskih tablica po izboru vlasnika vozila, od čega polovina za područje Beograda.U Novom Pazaru ovih tablica ima samo 5, u Tutinu 8 , dok su vozači iz Sjenice iskazali apsolutni prezir prema ovoj pomodnoj novotariji. Od oko tri miliona registrovanih vozila u Srbiji, 0,017 odsto ima posebne tablice, to jest one na kojima su oznake sami birali. To su morali da plate čak 40 puta skuplje. Ovo zadovoljstvo u našoj zemlji košta 79.188 dinara, u Hrvatskoj 900 evra, a u Bugarskoj do 3.500 evra.  Vlasnik vozila može da izabere najmanje tri, a najviše pet slovnih znakova ili kombinaciju slovnih i brojčanih znakova. Najčešće, građani plaćaju luksuz jer žele da imaju nešto po čemu se razlikuju od okoline ili demonstriraju svoj materjalni status.

(D.J.)

Podeli