Politika

Prva samostalna izložba Fatime Durović

Izložba slika „Poezija slike“ mlade novopazarske slikarke Fatime Durović održana je u petak u Galeriji Multimedijalnog centra. Ovo je njena prva samostalna izložba u Novom Pazaru.

Ljubitelji umetnosti mogli su uživati u 21-oj slici velikog formata koje karakteriše stalno autopoetsko propitivanje i nepresušna želja za traganjem i promenom, istakla je Durović.

Fatima Durović jedna je od onih umetnika koji svoj talenat veoma uspešno prenosi na platno. O njenim slikama u svom tekstu „Hrabrost slikane poezije“ Dr Milan Popadić kaže: „Likovni izraz slikane poezije Fatime Durović nije konačan. Njegov non finito upućuje na stalno autopoetsko propitivanje, na nepresušu želju za traganjem i promenom, na nenadoknadivu dečije-naivnu zaigranost, ali i na tragove surove borbe za banalnošću”.

„Ovo je nešto ne samo što smatram svojim pozivom već suštinskom potragom za istinom i čini mi se da iznad te, kako bih rekla, površinske potrage za nekim autohtonim slikarskim izrazom, za nekim originalnim likovnim rečnikom, i uopšte za potrebom da nastane jedna slika ili izložba, stoji jedan snažan unutrašnji poriv da se na neki način mapiraju prostori duha, i da se izrazi nešto što je iza nas, koji nazivamo sebe pesnicima, neprevodivo u reči. Zato je za mene, kako bi rekla, prilično složen i vrlo intiman“, rekla je slikarka Fatima Durović.

Fatima Durović rođena je u Novom Pazaru 1980. godine. Diplomirala je Grafički dizajn na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru 2008 a trenutno je na master studijama u Beogradu. Članica je Sandžačkog udruženja likovnih umetnika SULU. Samostalu izložbu imala je u Kotoru 2014 a svoje radove predstavila je na brojnim kolektivnim izložbama.

A. Ademović

Podeli