Pripreme za veliki jubilej manastira MileĆĄeve

Povodom obeleĆŸavanja devet vekova manastira MileĆĄeve u toku su pripreme za aktivnosti, koje će sprovesti lokalna samouprava zajedno sa eparhijom MileĆĄevskom.

U susret ovom velikom jubileju pripremljeni su projekti za rekonstrukciju srednjovekovne tvrđave MileĆĄevac i arheoloĆĄko istraĆŸivanje isposnica u kanjonu reke MileĆĄevke.

Na konferenciji za novinare predsednik SO Prijepolje Vukosav Tomaơević rekao je da je ovaj jubilej i jedna značajna ơansa za privredni i turistički razvoj Prijepolja, jer realizacijom ovih projekata biće predstavljena i atraktivna turistička ponuda ove opơtine.

“Lokalna samouprava u saradnji sa mileĆĄevskom eparhijom i nadleĆŸnim ustanovama kulture, pre svega sa prijepoljskim Muzejom već preduzimamo niz mera iz naĆĄe nadleĆŸnosti”-kazao je predsednik SO Prijepolje Vukosav TomaĆĄević.

Aktivnosti na projektu  za obnovu i rekonstrukciju grada Mileơevca započeti su 2013. godine. Obavljeno je lasersko snimanje kopmletne srednjovekovne tvrđave, ali prijepoljski Muzej nije imao snage za nastavak realizacije ovako velikog projekta.

“Laserskim snimanjem dobili smo 3D dimenzije kako izgleda taj grad, spolja i unutra, gde su ogradni zidovi i ono ĆĄto je jako vaĆŸno da znamo gde su turske faze, jer dolaskom turaka, polovinom 15. veka, grad, kao i u svim drugim slučajevima, nije sruĆĄen, već je samo dograđivan”-kazao je direktor Muzeja Slavoljub PuĆĄica.

Isposnice u kanjonu reke MileĆĄevke prvi put su otkrivene 2002. godine. Veruje se da ih je u 13. veku tu postavio Sveti Sava i da su nastale pre izgradnje manastira MileĆĄeve. Ove godine arheoloĆĄkim istraĆŸivanjem isposnica očekuje se početak radova na ovom projektu.

Belida Ơehović

Podeli