Društvo

Pripreme za veliki jubilej manastira Mileševe

Povodom obeležavanja devet vekova manastira Mileševe u toku su pripreme za aktivnosti, koje će sprovesti lokalna samouprava zajedno sa eparhijom Mileševskom.

U susret ovom velikom jubileju pripremljeni su projekti za rekonstrukciju srednjovekovne tvrđave Mileševac i arheološko istraživanje isposnica u kanjonu reke Mileševke.

Na konferenciji za novinare predsednik SO Prijepolje Vukosav Tomašević rekao je da je ovaj jubilej i jedna značajna šansa za privredni i turistički razvoj Prijepolja, jer realizacijom ovih projekata biće predstavljena i atraktivna turistička ponuda ove opštine.

“Lokalna samouprava u saradnji sa mileševskom eparhijom i nadležnim ustanovama kulture, pre svega sa prijepoljskim Muzejom već preduzimamo niz mera iz naše nadležnosti”-kazao je predsednik SO Prijepolje Vukosav Tomašević.

Aktivnosti na projektu  za obnovu i rekonstrukciju grada Mileševca započeti su 2013. godine. Obavljeno je lasersko snimanje kopmletne srednjovekovne tvrđave, ali prijepoljski Muzej nije imao snage za nastavak realizacije ovako velikog projekta.

“Laserskim snimanjem dobili smo 3D dimenzije kako izgleda taj grad, spolja i unutra, gde su ogradni zidovi i ono što je jako važno da znamo gde su turske faze, jer dolaskom turaka, polovinom 15. veka, grad, kao i u svim drugim slučajevima, nije srušen, već je samo dograđivan”-kazao je direktor Muzeja Slavoljub Pušica.

Isposnice u kanjonu reke Mileševke prvi put su otkrivene 2002. godine. Veruje se da ih je u 13. veku tu postavio Sveti Sava i da su nastale pre izgradnje manastira Mileševe. Ove godine arheološkim istraživanjem isposnica očekuje se početak radova na ovom projektu.

Belida Šehović

Podeli