Otvoren Internacionalni univerzitet u Gostivaru

U makedonskom Gostivaru svečano je otvoren Internacionalni Vision Univerzitet, a kako su i učesnici svećanosti istakli reč je o prvom makedonskom univerzitetu na turskom jeziku.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su turski ambasador u Makedoniji Omur Solendil, predstavnici vlasti Republike Makedonije, te brojni rektori, biznismeni i gosti iz dve zemlje.

Internacionalni Vision Univerzitet u Gostivaru, prvi makedonski univerzitet na turskom jeziku otvoren je na dan kada makedonski Turci obeležavaju Praznik obrazovanja na turskom jeziku.

Turski ambasador u Makedoniji Omur Solendil istakao je da će novootvoreni univerzitet dodatno unaprediti istorijsko prijateljstvo i bratstvo između dve zemlje.

Rektor Internacionalnog Vision Univerziteta Fadil Hodžaa je kazao da je ovaj univerzitet u Gostivaru otvoren zahvaljujući donacijama i inicijativi biznismena iz Gostivara.

Rektor Univerziteta u Trakiji Yener Yorek je kazao da će otvoreni univerzitet unaprediti kulturno bogatstvo i odagnuti neke nedostatke u regionu, sa akcentom na nedostatak univerziteta sa nastavom na turskom jeziku.

Otvaranju Univerziteta u Gostivaru prisustvovao je počasni konzul Turske u Makedoniji Ajdovan Ademovski, jedan od inicijatora osnivanja Univerziteta. Njemu je tim povodom uručena zahvalnica.

Internacionalni Vision Univerzitet ima pet fakulteta i nastava će biti na turskom jeziku. U skladu sa makedonskim Zakonom o visokom obrazovanju, na univerzitetu će biti zastupljeni makedonski i engleski jezik.

Prijem studenata na fakultetu prava, ekonomije, arhitekture, informatike i društvenih nauka će početi 15. aprila naredne godine, a nastava na novootvorenom univerzitetu počinje 15. septembra 2015. godine.

Senada Kalić

Podeli