Vesti

Usvojen budžet za 2015. godinu

Na sjednici Skupštine Novog Pazara pred odbornicima su se između ostalog našli rebalans budžeta za 2014. godinu, kao i budžet grada za narednu godinu. Za novog člana Gradskog vijeća tajnim glasanjem odbornika izabran je Emir Elfić umjesto dosadašnjeg Ervina Čašića.

Odbornici lokalnog parlamenta na današnjem zasjedanju izglasali su niz bitnih odluka. Na dnevnom redu današnjeg zasjedanja našao se i rebalans budžeta za 2014. godinu, kao i budžet grada za narednu godinu. Sa 26 glasova za, prijedloge su usvojili odbornici lokalnog parlamenta.

Obrazlažući budžet za predstojeću godinu gradonačelnik Mahmutović je za skupštinskom govornicom istakao da je Novi Pazar među prvim gradovima čiji su eksperti uradili budžet koji od 2015. godine podrazumijeva potpuno nov projektni sistem.

“Budžet je planiran na 2 milijarde i 540 miliona dinara, budžet je uvećan u odnosu na tekuću godinu. Takođe je i restriktivan kako bi sva ušteđena sredstva bila proslijeđena na brojne infrastrukturne radove koje planiramo da uradimo u sledećoj godini. U gradu ima puno stvari koje treba promjeniti, o kojima niko nije vodio računa, građani zaslužuju da grad lepše izgleda”, istakao je Mahmutović.

On je napomenuo da su najveći projekti u Novom Pazaru urađeni zahvaljujući dobroj saradnji sa Vladom Srbije i sa sredstvima međunarodne zajednice, te u tom kontekstu najavio i projekat koji će se realizovati u saradnji sa nemačkim KFW, u vrijednosti oko 15 miliona evra a tiče se izgradnje toplane i toplotne mreže.

“Nastavljamo dobru saradnju sa međunarodnom zajednicom. Nemački KFW će sa nama uspješno kao i do sada raditi velike poslove, a naredni je vrijedan 15 miliona evra. Tiče se izgradnje nove toplane i novih toplovoda čime če se riješiti problem s grjanjem. Nastavićemo riješavanje problema vodosnabdijevanja, radiće se nova velika buster stanica”, rekao je Mahmutović.

Članovi skupštinske većine postali su i odbornici BDZ Emira Elfića. Novi član Gradskog vijeća, tajnim glasanjem odbornika je Emir Elfić (BDZ) umjesto dosadašnjeg Ervina Čašića (SNP), koji je, kako je obrazložio Mahmutović, vrijedno i predano obavljao tu funkciju.

Takođe, odbornici su usvojili i izmjene Statuta grada i novi poslovnik Skupštine grada.

Prema riječima šefa odborničke grupe “Za evropski Novi Pazar”, dr Muamera Bačevca, usvajanjem budžeta šalje se poruka da je usvajanje budžeta među prvim gradovima u zemlji nakon Republičkog parlamenta jako bitno i da su na njemu eksperti detaljno radili tokom ove godine.

“Uvećanje budžetskih sredstava za blizu pet stotina miliona u odnosu na tekuću godinu takođe govori o domaćinskom odnosu gradskog rukovodstva. Sredstva će u narednoj godini biti trošena za unapređenje infrastrukture i svim oblastima koje su od vitalnog značaja za bolji život građana“, rekao je Bačevac.

Odbornici opozicije, Stranke demokratske akcije Sandžaka i Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka napustili su sjednicu Skupštine prije usvajanja dnevnog reda.

A. Nićiforović

Podeli