Društvo

Saveti lekara za hladne dane

Hitnoj službi novopazarskog Doma Zdravlja poslednjih dana javlja se veliki broj pacijenata. Prema rečima doktora Damira Husovića u toku 24 časa javi se oko 100 pacijenata od kojih je 15 sa terena.

On ističe da su najčešći pacijenti ove službe hronični bolesnici i starije osobe, kojiima niske temperature pogoršavaju zdrastveno stanje.

Nagle promene temperature jako loše utiču na bolesne ali i na zdrave osobe. Prema rečima doktora Damira Husovića najčešći pacijenti koji se javljaju Hitnoj službi su hronični bolesnici, pacijenti sa plućnim i srćanim bolestima ali i deca do tri godine. On apeluje da roditelji svoju decu vode kod izabranih lekara pedijatara jer će tamo biti bolje zbrinuta.

„S obzirom da je hladiniji period i da su ljudi nepripremljeni, iz toplog ušli u hladno vreme, savetovao bih slojevito oblačenje. Ne naglo pretopljavanje već dodavanje po jednog dela garderobe shodneo vremenskim uslovima. Takođe, jedna od veoma bitnih stvari je rehidratacija, odnosno uzimanje adekvatnih umereno toplih napitaka kako bi se na taj način omogućio pravilan rad organizma“, dodao je Husović.

On takođe ističe da, ukoliko se stanje kod hroničnih, plućnih i srčanih bolesnika pored uzimanja redovne terapije pogorša, obavezno se trebaju javiti Hitnoj službi ili svom izabranom lekaru.

A. Ademović

Podeli