Obuka za PRO-licence trenera golmana

Evropska fudbalska organizacija pokrenula je projekat edukovanja trenera golmana u cilju dobijanja PRO-licence.

Ovaj projekat traja─çe ┼íest meseci a obuhva─çeno je 16 najboljih trenera golmana istakao je instruktor Fudbalskog saveza Srbije i koordinator za golmane Dragan Panteli─ç. Tim povodom danas je odr┼żan trening na stadionu u ┼áutenovcu, kome su prisustvovali instruktori Fudbalskog Saveza Srbije Aleksandar Sari─ç, Sava Kristi─ç, Goran Sretenovi─ç kao i treneri golmana FK Radni─Źki iz Ni┼ía.

U sklopu seminara za profi golmansku licencu na terenu u ┼áutenovcu trener golmana Novog Pazara Mirko Radulovi─ç odr┼żao je trening sa golmanima prvog tima Novog Pazara. Ova obuka deo je zvani─Źne obuke Fudbalskog saveza Srbije koji organizuje kampove u vi┼íe gradova, istako je Radulovi─ç.

ÔÇ×Danas smo u Novom Pazaru, slede─çe okupljanje je u Ni┼íu. Danas ─çemo predstaviti jedan vid treninga koji ulazi u svrhu obuke golmana, da bi se ┼íto bolje radilo sa mladim golmanima. Ja sam danas sa golmanima prve ekipe tako da ─çemo uraditi trening ┼íto je bolje mogu─çeÔÇť, dodao je Radulovi─ç.

Instruktor Fudbalskog saveza Srbije i koordinator za golmane Dragan Panteli─ç istakao je da svi treneri golmana u Srbiji moraju da imaju profi licencu koja je od velikog zna─Źaja.

ÔÇ×To je jedna diploma koja ─çe va┼żiti kao i profi licenca za trenere stru─Źnih ┼ítabova gde ─çe biti univerzalna u sklopu svih saveza u Evropi i svetu i bez te licence ne─çe mo─çi vi┼íe da se radi u Profesionalnim klubovima,ÔÇť dodao je Panteli─ç.

Nosilac programa za licenciranje trenera golmana i instruktor Fudbalskog saveza Srbije Aleksandar Sarić objasnio je koja je suština programa koji je organizovala UEFA.

ÔÇ×Su┼ítina jeste da edukujemo trenere golmana, da oni u budu─çnosti mogu da stvaraju vrhunske golmane, jer razmenom iskustava mi nameravamo da napravimo u stvari kvalitet, i to je osnova ovog programaÔÇť, istakao je Sari─ç.

ÔÇ×Ja sam dobio zadatak da se pro┼íiri rad na bazu. Da se obi─Ĺe cela Srbija, sva mesta u bazi, da se izaberu najkvalitetniji u─Źitelji, treneri koji ─çe biti ┼íkolovani da bi kasnije mogli da nam na ovom polju kvalitetno ┼íkoluju decu i da dobijemo vrhunske golmaneÔÇť rekao je trener instruktora FSS-a Sava Kristi─ç.

U Srbiji trenutno u Super ligi Srbije i Prvoj ligi Srbije radi 39 trenera i to u prvim timovima i u mla─Ĺim kategorijama klubova. U Super ligi Srbije radi 16 trenera u seniorskim timovima, a u Prvoj ligi Srbije 18 u seniorskim timovima.

A. Ademovi─ç

Podeli