Vesti

Obe liste slave

Prema preliminarnim i još uvijek neizvjesnim rezultatima Centra za slobodne izbore i demokratiju CESID lista “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” Jahja Fehratović na izborima u Sandžaku osvojila je 44,5 % glasova dok je lista “Za bošnjačko jedinstvo” Sulejmana Ugljanina osvojila 55 % glasova.

U Sandžaku je prema podacima CESID-na izbore izašlo 37% Bošnjaka upisanih u birački spisak.

U Sandžaku se juče za Bošnjački nacionalni savjet glasalo na 169 biračkih mjesta. Pravo glasa u Srbiji imalo je 99 259 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak. Glasanje je obustavljeno na dva biračka mjesta u Tutinu, kao i na jednom u Novom Pazaru, a na ta tri birališta pravo glasa ima ukupno 3.200 upisanih birača, što bi teoretski moglo da utiče na konačne rezultate saopšteno je iz CeSID-a, koji je sinoć objavio nezvanične i preliminarne rezultate.

Nosilac liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“, Jahja Fehratović  proglasio je sinoć pobjedu njegove liste na izborima za Bošnjački nacionalni savjet, i tom prilikom zatražio poništavanje rezultata u Tutinu, zbog kako je rekao velikog broja nepravilnosti i zatvaranja dva biračka mjesta.

Nosilac liste „Za bošnjačko jedinstvo“ Sulejman Ugljanin na osnovu preliminarnih rezultata izbora za Bošnjački nacionalni savjet, rekao je da je pobjedila ideja „Za bošnjačko jedinstvo“. On je novinarima kazao da je za vrijeme kampanje pozivao birače da izađu na izbore i da glasaju za jednu ili drugu listu, cilj je bošnjačko jedinstvo. Ugljanin je istakao da bez obzira na izborne rezultate Bošnjački nacionalni savjet će biti formiran 24 časa nakon saopštavanja konačnih rezultata.

Podsjećamo da je iz Republičke izborne komisije saopšteno da će zbog dešavanja na biračkim mjestima u Tutinu biti ponovljeni izbori u toj sandžačkoj opštini, zbog čega su rezltati još uvijek neizvjesni. Zamjenik predsednika Republičke izborne komisije Ivan Šebek je rekao da se na dva biračka mjesta u Tutinu dogodila situacija da su članovi biračkog odbora pocjepali birački spisak zbog čega je i glasanje prekinuto.  “U toj opštini će izbori biti ponovljeni, najvjerovatnije sledeće nedjelje”, rekao je Šebek za Radio-televiziju Srbije.

Republička izborna komisija saopštila je da će konačni rezultati izbora biti objavljeni najkasnije u četvrtak, 30. oktobra, u 20.00 časova, kada ističe zakonski rok za objavljivanje konačnih rezultata.

A. Nićiforović

Podeli