Vesti

Izbori za Bošnjački nacionalni savjet

Pripadnici 20 manjinskih zajednica u Srbiji danas  na izborima za članove nacionalnih savjeta nacionalnih manjina biraju svoje predstavnike. Biračka mjesta otvorena su u 7 sati i glasaće se do 20 časova.

Za članove nacionalnog savjeta prijavljene su dvije bošnjačke izborne liste.

Sandžak – Prema podacima Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) u šest sandžačkih opština do 9 sati glasalo je 2,40 odsto birača. Iz CeSID-a navode da do sada nema većih nepravilnosti.

Najveća izlasnost zabeležena je u Novoj Varoši gdje je do 9 sati glasalo 3,83 % Bošnjaka sa pravom glasa.

U Novom Pazaru glasalo je 2,13 %, u Priboju 3, 76 % glasača, u Sjenici  3,19 % u Tutinu 2,26 % u Prijepolju 2,29 %.

Iz CeSID-a navode da do sada nije bilo većih nepravilnosti koja remete izborni ciklus. Jedini ozbiljniji incident zabeležen je na biračkom mjestu 36 na teritoriji opštine Tutin.

“Došlo je do prekida izbornog procesa na biračkom mjestu broj 36 u opštini Tutin. Nepoznato lice uništilo je birački spisak. Nije bilo sukoba, riječ je o pojedincu. Pratićemo da li će izborni proces biti nastavljen na tom biračkom mjestu” kazao je Đorđe Vuković iz CeSID-a.

U poseban birački spisak za izbore za Bošnjački nacionalni savjet u Srbiji upisano je 99 259 Bošnjaka. U Sandžaku se glasa na 169 biračkih mjesta.

Novi Pazar – Nosilac liste “Za bošnjačko jedinstvo” Sulejman Ugljanin glasao je jutros u Novom Pazaru u 9 sati u pratnji porodice na biračkom mjestu 46 u osnovnoj školi “Desanka Maksimović”.

Novi Pazar – Nosilac liste “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju”, Jahja Fehratović glasao je u 11 sati na biračkom mjestu broj 14 u Muru u pratnji članova porodice.

Aleksandar Nićiforović

Podeli