Politika

“ISLAMSKA ARHITEKTURA U CRNOJ GORI”

Publikacija “ISLAMSKA ARHITEKTURA U CRNOJ GORI”, autora Vildana Ramusovića, svršenog studenta osnovnih studija Arhitektonskog fakulteta u Podgorici koju je pripremio uz pomoć Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava ugledala je svijetlo dana.

Prva i za sada  jedina takve vrste publikacija, kada je riječ o islamskoj arhitekturi u Crnoj Gori, predstavlja u značajnoj mjeri  raznovrsnost  arhitektonskih objekata koji pripadaju kulturnom nasljeđu stanovništva islamske vjeroispovijesti na teritoriji Crne Gore i umnogome doprinosi da se jedan tako značajan element arhitektonskog nasljeđa  predstavi na pravi način u punom svom sjaju.

U ovom autorskom radu jasno je pokazano da islamska arhitektura u Crnoj Gori nije samo gradnja sakralnih objekata za potrebe vjerskih obreda, već da značajan dio islamske arhitekture u Crnoj Gori čini i izgradnja gradskih naselja, stambenih objekata, sahat kula, mostova i drugih sličnih objekata, koji su često stavljani na raspolaganje svim ljudima kao javno dobro.

U  publikaciji koja je pisana na tri jezika, uz autorov maternji, albanski i engleski i uz odličan odabir fotografija 17 karakterističnih objekata islamske arhitekture, Ramusović navodi period izgradnje, način građenja i materijalizaciju pojedinih objekata, što dokazuje da su graditelji koji su dolazili da grade ove objekte, njihovu arhitektonsku formu i način građenja često prilagođavali tradicionalnom načinu i formi građenja objekata u tom vremenu u Crnoj Gori.

U ovoj publikaciji se navodi takođe da je širenjem islama na prostoru Crne Gore, u arhitektonskom i kulturološkom smislu, pored pojave nekih novih graditeljskih vrijednosti dolazilo do prihvatanja zatečenog načina gradnje objekata na ovom području, kao i na svim područjima gdje se širio islam na teritoriji Balkanskog poluostrva. Zato se stiče utisak da graditeljstvo i kulturno nasljeđe, za koje možemo reći da pripadaju islamskoj arhitekturi u Crnoj Gori, nije u dovoljnoj mjeri istraženo i nije predstavljeno na način koji jedan ovako značajan kulturološki opus zaslužuje.

U pisanom dijelu publikacije jasno se iznose činjenice koje dokazuju vrijednost islamske arhitekture u Crnoj Gori, gdje su predstavljena arhitektonska djela, koja su svojim konceptom i ahitektonskom formom jedinstvena na širem području Balkanskog poluostrva, što je izuzetan dokaz ukupne vrijednosti kulturnog nasljeđa Crne Gore.

Zato, kako je zapisano u predgovoru publikacije iz pera Irfana Ramčilovića, poznatog crnogorskog arhitekte koji je između ostalog autor spomenika poginulim putnicima velike željezničke nesreće na Bioču, publikacija ”ISLAMSKA ARHITEKTURA U CRNOJ GORI”,  mladog i nadarenog autora Vildana Ramusovića, budećeg arhitekte, predstavlja jedinstveno, vrijedno i kvalitetno štivo pisano na tri jezika, ukomponovano sa adekvatnim fotografijama, doprinosi  islamskom arhitektonskom nasleđu Crne Gore u pravom smislu.

Recezenti publikacije su doc.dr Rifat Alihodžić, profesor na Athitektonskom fakultetu u Podgorici, mr Lazar Pejović, profesor fotografije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju  i arhitekta Irfan Ramčilović. Fotografije za publikaciju priredili su mr Lazar Pejović, Latif Adrović i Sead Šabotić, a prevodici su na engleski Igor Ćirović a na albanski Isljam Drešević. Dizajn i korice uradila je Sfera art iz Herceg Novog a publikaciju je štampao DPC iz Podgorice.

Promocija publikacije zakazana je za utorak 07.10.2014.godine u 19 h u Amfiteatru Rektorata Univerziteta Crne Gore.

Na promociji će govoriti doc.dr Rifat Alihodžić, professor na Athitektonskom fakultetu u Podgorici, mr Lazar Pejović, profesor fotografije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, Sanja Lješković-Mitrović, generalnoj direktorici Direktorata za planiranje prostorom pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma i arhitekta Irfan Ramčilović. Medijatorka promocije biće Msc Ema Alihodžić Jašarović, specijalista arhitekture.

Podeli