Društvo

Zgrada za ekonomski razvoj Đurđevih stupova

U sklopu obnove manastira Đurđevi stupovi, u skladu sa uslovima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, počela je izgradnja ekonomske zgrade u cilju ekonomskog održivog razvoja.

Monaško bratstvo manastira očekuje da, uz božiju pomoć i uz pomoć donatora, objekat bude izgrađen do kraja godine.

Radovi na istraživanju i obnovi Đurđevih stupova, kao jednog od najstarijih srpskih manastira, koji postoji već preko 800 godina, počeli su u drugoj polovini dvadesetog veka. Intenzivnija obnova počinje 2002. Godine izgradnjom manastirskog konaka, kada su se, nakon više od tri veka, stekli uslovi za useljenje monaškog bratstva. U sklopu višedecenijske obnove, ove godine počela je izgradnja i ekonomske zgrade.

”Ekonomska zgrada se zida u cilju ekonomskog održivog razvoja, što znači da smo predhodnih godina velike poljoprivredne površine stavili u funkciju. Bazirali smo se, uz savet sa stručnim licima, na proizvodnju voćarstva i vinogradarstva, tako da već od prošle godine imamo određeni rod i očekujemo da se on uvećava iz godine u godinu. Iz tih razloga nam je potrebna i prateća infrastruktura,” rekao je jeromonah Gavrilo.

Naredni korak u obnovi manastira je trpezarija Svetog Simeona Mirotočivog, odnosno Stefana Nemanje – ktitora manastira. Projekat kompletne obnove manastira je međutim, još uvek daleko od završetka. S toga podsećamo da misionarsko-priložnička akcija ”Obnovimo sebe – podignimo stupove” i dalje traje.

S.Lj.

Podeli