Društvo

Razvoj palijativnog zbrinjavanja u Novom Pazaru

Poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga, proširenje kapaciteta i otvaranje novih odjeljenja u Opštoj bolnici u Novom Pazaru prioriteti su kojima se posvetilo rukovodstvo bolnice, na čelu sa direktorom dr Mirsadom Đerlekom.

U toku su radovi adaptacije starog internog odjeljenja, koje je u veoma lošem stanju, a dio zgrade nakon rekonstrukcije iskoristiće se za otvaranje novog odjeljenja namjenjenog palijativnom zbrinjavanju, psihijatriji i liječenju bolesti zavisnosti.

U našoj zemlji za najteže pacijente u poslednjoj fazi bolesti, kojima zvanična medicina može još jedino da olakša patnju, postoji mali broj kreveta. Iako se već godinama govori o razvijanju palijativnog zbrinjavanja u našem zdravstvu, i dalje, uglavnom, pacijenti poslednje dane provode kod kuće, najčešće u teškim mukama. Za ovaj humani poduhvat direktor Opšte bolnice dr Mirsad Đerlek kaže da je to briga, i svijest o mukama najtežih pacijenata i njihovoih porodica, sa željom da se bar i malo olakša. Ovaj veliki projekat od neprocenljive vrijednosti, a porodice koje imaju takve pacijente u kući znaju o čemu govorimo, Opšta bolnica realizuje zahvaljujući dobroj saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije.

Po riječima direkotora Opšte bolnice dr Mirsada Đerleka cilj je da se olakša porodicama i pacijentima koji su teško oboleli. Oni će imati dvadesetčetvoročasovnu zdravstvenu negu stručnog osoblja, što će u velikoj mjeri olakšati porodici i rodbini, istakao je Đerlek.

Dr Đerlek očekuje da će prvi pacijenti palijativno biti zbrinuti za dva i po mjeseca, kada se očekuje i završetak adaptacije prostora starog internog odjeljenja koje će za potrebe palijativnog zbrinjavanja imati oko 200 kvadratnih metara sa bolesničkim sobama, sanitarnim čvorovima, dnevnim boravkom za bolsnike i članove porodica, lekarske i dežurne sobe.

Drugi dio renoviranog starog internog biće iskorišćen za odjeljenje psihijatrije i lečenje bolesti zavisnosti.

A. Nićiforović

Podeli