Društvo

Sertifikati za drugu generaciju polaznika

Drugoj generaciji polaznika projekta YouthBuild – Edukovani i aktivni mladi, koja ima 48 polaznika iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina uručeni su sertifikati o završenoj obuci.

Oni su u prethodnih  šest meseci pohađali program koji će im pomoći da steknu veštine za liderstvo i zapošljavanje, pripremili se za tržište rada, a I kako da budu aktivniji u svojim lokalnim zajednicama.

U toku trajanja projketa mladi iz Novog Pazara, Sjenice I Tutina su učili kako da budu aktivni u zajednici, steknu veštine za zapošljavanje I liderstvo. Na obukama su stekli znanje kako da da samostalno napišu predlog projekta,pokrenu samostalan biznis i aktivno traže posao. Uz podršku lokalne zajednice mladi  druge generacije YouthBuild programa organizovali su akciju čišćenja bedema u Novom Pazaru, pomogli sređivanje  prostora za malde u okviru Kulturnog centra u Novom Pazaru, a u sardanji sa neformalnom grupom Firma. Uz pomoć Nacioanlne službe za zapošljavanje očišćeno je 2 km jezera Gazivode, koje pripada Tutinu. U Sjenici je se radilo I na sređivanju omladinskog parka.

Projekat je realizovala  NVO Građanske inicijative uz inansijsku podršku UNDP, kroz Fond UN za ljudsku sigurnost u okviru programa „Unapređenje ljudske sigurnosti za ugrožene zajednice u jugozapadnoj Srbiji“, USAID kroz projekat „Osnaženi mladi za pozitivne promene na jugu Srbije i u Sandžaku“ i Misija OEBS u Srbiji.

Kako su istakli mladi, kojih je u ovoj generaciji bilo 48, u toku trajanja projekta, promovisana je multietničnost I tolerantnost kroz obeležavanje svetskog dana Roma, Međunarodnog dana volontera, Dana Evrope i Svetskog dana zaštite životne sredine. Sertifikate o uspešno završenoj obuci mladima su uručili gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović I predsednik Sjenice Hazbo Mujović.

Podeli