Društvo

Svetski dan i Nedelja Crvenog krsta

Svetski dan Crvenog krsta obeležava se 8. maja u celom svetu, na dan rođenja njegovog osnivača Žana Anri Dinana.

Takođe će se obeležiti i „Nedelja Crvenog krsta“ od 8 do 15. maja.  Vizija Crvenog krsta je poboljšanje kvaliteta života, posebno najranjivijih osoba i grupa ljudi kojih je sve više kod nas, ističe sekretarka Crvenog krsta u Novom Pazaru Ljiljana Kostić.

Rad ove organizacije ne treba vezivati samo za uslove ratova, nesreća i izbeglištva. Njegova  uloga je sprovođenje humanitarnih aktivnosti u državi, a načela su: dobrovoljnost, humanost, nepristrasnost, nezavisnost, neutralnost, univerzalnost i jedinstvo. Kostić dodaje da u „Nedelji crvenog krsta“ neće biti moguće donirati poklon paketiće za bebe rođene u ovoj nedelji, koji su prethodnih godina bili praksa, zbog ekonomske krize koja vlada u državi. Takođe navodi i da će se pojačati pružanje pomoći za sve veći broj socijalno-ugroženog stanovništva.

„Žao mi je što ovo moram da kažem ali sada je vrlo malo donatora. Moram da izuzmem Kurban bajram jer tada ima dosta onih koji daju donaciju.  Drugim danima, osim lokalnog stanovništva koji donosi polovnu garderobu, ni jedna firma niti organizacija nije ponudila pomoć niti pitala kako uspevamo da obezbedimo dovoljno hrane za sve korisnike. Apelovala bih na sve, da bar u ovoj nedelji pomisle na sve naše korisnike i pruže pomoć koliko mogu, jer mnogo je onih koji zavise od nas.

Prema istraživanju koje je Međunarodni Crveni krst sproveo u 160 zemalja sveta u 2013. godini, u Međunarodnom Crvenom krstu bilo je 80 miliona članova, preko 17 miliona volontera i preko 400.000 profesionalnih radnika.

A. Biševac

Podeli