Društvo

Sandžački odbor osudio pretnje novinarki

Sandžaki odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda najoštrije osuđuje pretnje odbornika Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Admira Muratovića upućene novinarki Regionalne televizije Sajmi Dražanin.

Ponašanje odbornika Muratovića predstavlja najgrublji atak na novinarske slobode i pravo novinara da sami kreiraju medijske sadržaje u skladu sa standardima novinarske profesije.

Sandžački odbor podseća kako ovo nije prvi slučaj pretnji i napada na novinare, i da se učestalošću ovakvih napada javnosti šalje vrlo opasna poruka kako su novinari nezaštićeni i usamljeni u svojoj borbi za istinu i slobodu informisanja, a da državi nije stalo do poštovanja zakona, demokratkih principa i osnovnih načela Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Sandžački odbor apeluje na relevantne organizacije i institucije, kako domaće tako i međunarodne, da preduzmu sve što je u njihovoj moći i odlučno se suprotstave pokušajima zastraživanja novinara, ali i svih drugih oblika ugrožavanja slobode izražavanja i demokratskih vrednosti.

Podeli