Društvo

Islamski centar u Bijelom Polju

U Bijelom Polju održana je svečanost povodom  inicijative za izgradnju Islamskog centra  koju  finansira turski grad Konya.

Prisutnima je prezentovan projekat Islamskog centra koji će sadržati dražmiju I sve neophodne prateće objekte na kojem su radile arhitekte  iz Bijelog Polja Sahret Hajdarpašić  i Fuad Šabović. Prezentaciji I svečanosti prisustvovao je I poglavar muslimana u Crnoj Gori reis ul ulema IZ Crne Gore Rifat efendija Fejzić, te najviši predstavnici te verske institucije. Bijelopoljci su ovom prlikom bili domaćini I hafizu Sulejmanu Bugariju. Inače, odbor Islamske zajednice u Bijelom Polju formirao je tim koji će se baviti poslovima vezanim za izgradnju pomenutog Islamkog centra. Jedan od članova je I sam reis Fejzić koji je za Regionalnu televiziju kazao da će Islamska zajednica I Mešihat Crne Gore u finansijskom smislu dati sve od sebe da izgradnja počne što pre, a veliku pomoć će, prema njegovim rečima  pružiti i bratsko muftijstvo turskog grada Konye. Reis Fejzić je nagalsaio da je u poslednjih nekoliko vekova kada je u pitanju izgradnja islamskih verskih objekata u Bijelom Polju malo urađeno, pa je tim značaj izgradnje Islamskog centra veći.

Prema rečima  arhitekte Sahreta Hajdarpašića pomenuti objekat će u religijskom, kulturološkom I etnološkom smislu predstaviti kulturu I religiju islama.

Glavni imam odbora Islamske zajednice u Bijelom Polju Enis ef Budržović rekao je u izjavi za Regionalnu televiziju da  su vernici u toj crnogorskoj opštini do sada bili uskraćeni za, kako je rekao, pristojan prostor u kom bi obavljali verske dužnosti. On je naglasio da je inicijativa za izgradnju Islamskog centra predata lokalnim vlastima još 2007 godine, te da je sama procedura trajala godinama.

Efendija Budržović je najavio skorašnje otvaranje velikog Islamskog centra u Baru, o čijoj izgradnji je, podsećamo, Regionalna televizija ranije takođe izveštavala.

S.K

Podeli