Politika

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Danas je Svjetski dan knjige i autorskih prava. Svake godine 23. aprila obilježava se ovaj dan kao simboličan datum u svjetskoj književnosti, jer su na taj dan 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare, a sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju poklanjanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih Nacija, obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. Ovaj svjetski praznik simbolično je obilježen I u Narodnoj biblioteci  “Dositej Obradović” u Novom Pazaru.

“Mi kao biblioteka svake godine pokušavamo da na neki način taj dan obilježimo. Ove godine smo to obilježili nekim povlasticama i olakšanjima. Tako je upis na Dečijem odeljenju do sedmog razreda besplatan,  dok će na Odraslom odeljenju upis biti jeftiniji za 50%, pa će članarina danas koštati 200 dinara, umjesto 400 dinara – istakao je Enes Nikšić, bibliotekar Narodne biblioteke “Dositej Obradović”.

Na današnji dan više od 50 javnih biblioteka uz brojne ustanove i organizacije kulture u Srbiji obilježiće Svjetski dan knjige predstavljanjem rijetkih književnih izdanja, poklonima, i programima u kojima će ličnosti iz javnog života igrati ulogu bibliotekara.

Podeli