Društvo

Donacija Službi za hemodijalizu

Turska agencija Tika donirala je Službi za nefrologiju donirala aparate koji će medicinskom osoblju te službe olakšati rad, a pacijentima omogućiti bolju zdravstvenu zaštitu.

Inače, ova služba obeležava 30 godina postojanja, a koja je kako je rečeno do sada, u velikoj meri unapredila rad.

U okviru obeležavanja 30 godina rada, predstavnici  Službe za nefrologiju sa centrom za dijalizu, su uz pomoć agencije TIKA upotpunili svoju medicinsku opremu. Prema rečima načelnika ove službe dr Edvina Hadžibulića poslednjih 6 godina povećan je broj intervencija, kako u Centru za dijalizu, tako I na Odeljenju nefrologije, gde se leče klinički slučajevi, tako da su novi aparati od velikog značaja.

“Dobili smo ultrazvučni aparat, koji poseduje sondu za posmatranje bubrega, kao i sondu, koja će nam pomoći da evidentiramo problem sa  vaskularnim  pristupima, što je veliki problem naših bolesnika, koji se nalaze na hroničnoj dijalizi. Imamo sve više akutnih procedura i sve su teži bolesnici, u toku tih dijaliznih procedura neophodan nam je bio intezivan monitoring tih bolesnika, pa smo u okviru te donacije zatražili i aparaturu za monitoring takvih pacijenata. Obogatili smo službu da ultrazvučnim aparatom, koji je idealan za naše bolesnike, možemo da pratimo zdravstveno stanje pacijenta, kako na odeljenju nefrologije, tako i one, koji se nalaze na dijalizi, ali ti aparati mogu da poslužiti i drugim službama. Sada imamo i novi EKG aparat, koji nam je bio neophodan i koji nismo imali, već smo pozajmljivali od kolega sa internog. U okviru donacije dobili smo i defibrillator, koji je bitan za funcionisanje svakog odeljenja, a mi ga do sada nismo imali”, rekao je Hadžibulić.

Hadžibulić je zahvalio predstavnicima agencije TIKA, koji su razumeli potrebe medicinskog osoblja Službe za dijalizu, koji se, kako ističe, trude da pacijentima pruže što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

Na ovom odeljenju radi 2 lekara i 12 medicinskih sestara u dve smene. Veliki broj donacija je ovoj službi obeležio i prošlu godinu.

Hadžibulić dodaje da su planovi osoblja da se osposobi salu za urgentne hemodijalize sa specijalnim krevetima, koji će posedovati vage za merenje pacijenata.

Podeli