Društvo

Od velikog smeća očišćena brana na Trnavici

Brana na reci Trnavici je očišćena od otpada, koji je prikupljen prilikom vodene bujice.

Desni deo obale te reke je oštećen, pa predstavnici gradske vlasti apeluju na građane da vode računa o rekama pored kojih žive, kako bi brane mogle nesmetano da funkcionišu.

Divlje izgrađeni mostovi i bacanje smeća dovode do opasnosti da se reke izliju i poplave domaćinstva meštana. Brana na reci Trnavici je prilikom porasta vodostaja uspela da spasi meštana novih nevolja, ali je otpad koji je prilikom vodene bujice prikupljen oko brane umalo napravio porblem.

Pomoćnik gradonačelnika i koordinator na projektu izgradnje brana na novopazarskim rekama Faruk Suljević kaže da je dokumentacija odrađena za 13 protivpoplavnih brana, a uz pomoć Evropske unije izgrađeno je pet, koje su odmah dale rezultate i odbranile Novi Pazar od poplava.

“Nadam se da ćemo u narednom periodu uspeti da obezbedimo sredstva i za ostale predviđene brane, jer smo videli koliko su od koristi, da su upravo one uspele da spase i gornji rok reke Jošanice, izlivanje reke Raške, a pre svega i naselje u blizini Trnavice, kako se scenario od pre dve godine ne bi ponovio. Ovde stanovnici bacaju smeće direktno u branu, što je imalo za posledicu da bujica ode desnom obalom i da počne da potkopava branu i imali smo jedan veći odron, koji je firma “HS Iskop-gradnja “danas popravila”, rekao je Suljević.

Vlasnik privatnog preduzeća “HS Iskop gradnja”, koje je angažovano za izgradnju brana Hamid Dražanin kaže da su danas izvedeni dodatni radovi zbog nesavesnih građana, koji ne vode računa o životnoj sredini.

Očišćene brane danas su obišli članovi Štaba za vanredne situacije Nihad Hasanović, Hanefija Brničanin i Hivzo Škrijelj, koji su se uverili da su brane spremne da ukoliko bude bilo novih padavina odbrane Novi Pazar od poplava.

Članovi štaba za vanredne situacije zahvalili su vlasnicima privatnih preduzeća “BIOC gradnja”, “Braća Muslić” i “HS Iskop gradnja”, koji su pored javnih preduzeća, besplatnim angažovanjem mehanizacije,  dali doprninos upešnoj odbrani od prethodnog poplavnog talasa.

S. Dražanin

Podeli