Društvo

Štab za vanredne situacije i dalje u pripravnosti

U delu ukoričenog dela Raške u dužini od blizu 5 kilometara, Srbijavode su proglasile vanrednu odbranu od poplava – rečeno je na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije u Novom Pazaru.

S obzirom na prognozu Hidrometorološkog zavoda, prema kojoj se i narednih dana očekuju obilnije padavine, Gradski štab za vanredne situacije i dalje će biti u stanju pripravnosti.

Iako predhodni poplavni talas nije ostavio velike posledice, opasnost od poplava u Novom Pazaru nije prošla – istaknuto je na sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije kojim je predsedavao komandant tog Štaba dr Meho Mahmutović. Prema usvojenom izveštaju evidentirane su 32 prijave od kojih je 8 bilo vezano za klizišta, 5 za puteve dok su se ostale prijave odnosile na poplavljeno poljoprivredno zemljište od reke Raške.

”Štab za vanredne situacije je usvojio izveštaj Operatvnog dela štaba i dao zaduženja. Na osnovu meteoroloških prognoza, mi ćemo još tri dana imati jedno stanje pripravnosti gde će da budu angažovana sva javna preduzeća, privatni preduzetnici i svi koji su vezani za sam taj tok spašavanja od elementarnih nepogoda, biće u funkciji građana 24 sata. U principu, kako je u ostatku Srbije, mi smo u Novom Pazaru zadovoljni, i kako su reagovala javna preduzeća i privatni preduzetnici i kolike su posledice samih poplava koje su se desile zadnja tri, četiri dana’’, izjavio je, ispred Operativnog štaba za vanredne situacije, Muzafer Dragolovčanin.

Dragolovčanin je skrenuo pažnju da Plavi most na reci Raški, u slučaju poplava, može biti potencijalna opasnost, kako za ljude tako i za njihovu imovinu.

‘’On jeste potencijalna opasnost i građani su videli, pre dva dana da je na tom mostu napravljena prirodna brana i da to preti da potopi , levo i desno, kuće na tom delu. Mogli smo danas da donesemo odluku da uklonimo taj most, ali razmišljajući o građanima koji moraju da imaju funkcionalan život, mi moramo da pripremimo jedno sveobuhvatno rešenje, kako, kada uklonimo most, da obezbedimo građanima neophodnu frekvenciju sa jedne strane Raške na drugu’’, kazao je Dragolovčanin.

Odlukom Gradskog štaba za vanredne situacije, sveobuhvatno rešenje za Plavi most kao potencijalnu opasnost, dužan je da do utorka pripremi tročlani stručni tim koji će, pored predstavnika GU činiti i direktori Zavoda za urbanizam i Direkcije za izgradnju grada Novog Pazara.

S.Lj.

Podeli