Oprema vredna 97 hiljada evra

Povodom zavr┼íetka projekta Prekograni─Źna za┼ítita i spa┼íavanje od poplava, koji je realizovan u okviru programa prekograni─Źne sradnje Srbije i Crne Gore, u op┼ítini Prijepolje odr┼żana je konferencija za ┼ítampu.

Vrednost projekta je nešto veća od 300 000 evra, a finansiran je od strane Evropske Unije.

Projekat sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Sektor za vanredne situacije i civilnu zaštitu iz Prijepolja, sa jedne strane i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Crne Gore, Sektor za vanredne situacije i civilnu bezbjednost, kao i nevladina organizacija Fors Montenegro, sa druge strane.

Realizacija ovog projekta odnosi se na teritorije opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, kao i na teritorije crnogorskih opština Nikšić, Pljevlja i Berane. Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije, odnosno odeljenje Sektora za vanredne situacije u Prijepolju dobilo je opremu vrednu 97 hiljada evra.

ÔÇ×Od konkretne opreme istakao bih dva terenska vozila, jedno kombi vozilo, dve prikolice za prevoz ─Źamaca i razli─Źitu spasila─Źku sitnu opremuÔÇť-kazao je na─Źelnik odeljenja za vanredne situacije i civilnu za┼ítitu Goran Posrka─Źa.

Sektor za vanredne situacije i civilnu za┼ítitu iz Prijepolja opremljen je i sa tri spasila─Źka ─Źamca, agregatom elektri─Źne energije, ronila─Źkim odelima, kacigama, prslucima, kombinezonima, vre─çama za spavanje i lampama.

Projektom je izvr┼íena i edukacija stanovni┼ítva, kao i edukacija oko 2000 u─Źenika osnovnih ┼íkola. Oni su obu─Źeni o pona┼íanju i preduzimanju osnovnih mera u slu─Źaju poplava. Sprovedena je i me─Ĺunarodna konferencija o najboljoj evropskoj praksi u spa┼íavanju od poplava, u kojoj je uzelo u─Źe┼í─çe oko 50 prijepoljaca.

Belida Šehović

Podeli