Društvo

Period gripa iza nas

U posljednjih nekoliko dana , svjedoci smo naglih vremenskih promjena. Dnevne razlike u temperaturi ponekad iznose i do deset  stepeni, i kao takve, meteorološke promjene imaju veliki uticaj na zdravlje kako kod zdravih osoba, tako i kod  pacijenata sa hroničnim oboljenjima.

Prema podacima odeljenja Opšte prakse Doma zdravlja u Novom Pazaru, nagli temperaturni prelazi, promjena pritiska ili smjera vjetra, kod osobe najčešće izazivaju glavobolju, osobe postaju razdražljive, pate od nesanice, uznemirene su, spava im se ili imaju konstantno osjećaj umora. Takođe, prisutan je bol u mišićima i kostima.

Kako je istakla  načelnica odeljenja Opšte prakse, Doma zdravlja dr Nataša Mijailović, period respiratornih infekcija i virusa, koji je izazvao povećan broj pacijenata, je iza nas.

Povećan je i broj pacijenata koji se žale na bolove u kičmi, koji su kako je dodala dr Mijailović, najčešće uzrokovani ili naglim pokretima ili nošenjem tanje garderobe, uslijed toplijeg vremena.

Osim redovne liječničke kontrole, dr Mijailović savjetuje i obaveznu kontrolu krvne slike, a pogotovo koncetraciju gvožđa.

Nauka je dokazala da ni fizički, ni psihički zdrave osobe nisu imune na promjene koje se dešavaju u atmosferi, tako da kako savjetuje i dr Mijailović, više fizičke aktivnosti i zdrava hrana, rješenje je za zdravstvene probleme koji nastaju u ovom periodu.

Podeli