Društvo

Dan nezavisnosti Pakistana u Beogradu

U Beogradu je obeležen Dan nezavisnosti Islamske Republike Pakistan. Na svečanom prijemu u vili Jelena na Dedinju, među brojnim zvanicama bili su predstavnici i stipendisti humanitarnog Fonda Hažinadžija Karabegović Agušević.

Otpravnik poslova Ambasade Pakistana Mirza Salman Babar Beg sa suprugom Samijom i osobljem diplomatske misije, povodom Dana nezavisnosti ove Islamske Republike, dočekao je brojne zvanice iz društveno-politočkog, verskog, javnog i kulturnog života, a među njima su bili i predsednik Fonda HKA, Ruždija Agušević, član Odbora Šaban Prušević i stipendistkinje Fonda Andrea Vučković i Mineta Torbić, obe diplomirale na Medicinskom fakultetu, kao i studentkinja pete godine stomatologije, Merita Fijuljanin. Za njih to nije bilo novo iskustvo, jer, ova humanitarna fondacija, tradicionalno neguje dobre odnose sa brojnim ambasadama, od Južne Amerike preko azijskih zemalja do Evrope. Neki od ukupno 108 studenata, stipendista Fonda Hadžinadžija Karabegović Agušević, koji polako poprima i internacionalni karakter, i studiraju u inostranstvu.

Osim stipendiranja studenata, kroz socijalni program ”Hrana za najsiromašnije u Sandžaku”, Fond  obezbeđuje pomoć za oko 400 porodica. Ugled koji fondacija danas uživa zasluga je, pre svega humane žene Hadžinadžije Karabegović Agušević, koja je ceo svoj život provela pomažući onima kojima je pomoć neophodna. ”A kada se moja pita i baklava potroše – govorila bi za života svojoj deci – otvorite račun u banci kako bi i drugi mogli, simboličnim novcem u vrednosti tri hleba ili litre ulja, da doprinesu smanjenju siromaštva.” U skladu sa svojom strategijom i životnom misijom, koju njeni sinovi nastavljaju, govorila je da mali novac ima veću vrednost, te da tako neće biti gladnih. Dobra dela te velike žene primer su mnogima jer i dalje traju, a i ovaj prijem ambasade Pakistana, kao i mnogih drugih, znak je da se to poštuje u celom svetu. U znak zahvalnosti predsednik Fonda Hadžinadžija Karabegović Agušević, Ruždija Agušević je na ovoj svečanosti uručio simboličan poklon otpravniku poslova Ambasade Pakistana.

Svečanost je upriličena u sećanje na 23.mart 1940.godine kada su muslimani sa juga Azije doneli u Lahoreu, rezoluciju o osnivanju samostalne domovine u kojoj će moći da uređuju svoj život u skladu sa vlastitim verovanjem i težnjama. Sedam godina kasnije, pod vođstvom Kvid-e Azema Mohameda Ali Đine, oni su formirali prvu islamsku republiku u svetu.

S.Lj.

Podeli