Politika

Uspešna izložba karikatura!

Izložba karukatura „Iz mog ugla“ novopazarskog karikaturiste Muhameda Đerleka Maksa održana je u petak u Gleriji Multimedijalnog centra.

Ljubitelji karikature imali su priliku da vide 25 dela koje je Đerlek uradio u velikom  formatu u kombinovanoj tehnici, od crteža, preko akvarela, tuša, akrilika i tempere.  Izložbi su prisustvovali predstavnici Gradske uprave predvođeni gradonačelnikom dr Mehom Mahutovićem.

Izložbu je otvorio Maksov dugogodišnji prijatelj i karikaturista dnevnih novina “Danas” Predrag Koraksić Koraks. Prema njegovim rečima karikatura je posebna disciplina koja ne može da se nauči, već se čovek rađa sa tim darom, a poruka koju Maksove karikature nose jesu surovost našeg sveta, ističe Koraks.

„Baš sam sretan što sam ovom prilikom i ovim povodom ponovo ovde, da otvorim mom prijatelju, dugogodišnjem, Muhamedu Đerleku Maksu izložbu karikatura, sjajnih karikatura koju je on radio i objavljivao u listu u kom i ja radim i u dodatku o Sandžaku koji izlazi ovde u listu „Danas“. Ja sam iznenađen kako izgledaju ovi veliki crteži, jer on je napravio velike formate od tih svojih malih formata“, rekao je karikaturista dnevnih novina „Danas“ Predrag Koraksić Koraks.

Autor ne želi da mu bilo ko servira istinu, već do nje želi doći sam i to jasno pokazije predstavljenim karikaturama koje je sasvim simbolično nazvao „Iz mog ugla“.

“Išao sam sa velikim formatima, ne da bih pokazao svoje crtačko znanje već da bih ispoštovao ideju. Jer ideja, ma kakva da je, grandiozna, veličanstvena, skromna ne zahteva mnopgo od crtača, karikaturiste. Ona zahteva jedan prost, redukovan crtež. Cilj mi je bio da ispoštujem tu idelju da je uzdignem malo i ukažem pažnju”, rekao je karikaturista Muhamed Đerlek Maks.

Đerlek je priredio puno izložbi kako u svom gradu tako i po Srbiji i inostranstu. Dobitnik je brojnih nagrada širom sveta među kojima su i dva zlatna Pjera.

A. Biševac

Podeli