Društvo

Besplatno 76.000 sadnica!

Povodom međunarodnog dana šuma Pokret gorana Novi Pazar organizovao je besplatnu podelu 76 hiljada sadnica Smrče i Crnog Bora.

Ova akcija biće organizovana na nivou cele Republike sve u cilju obnavljanja  šuma koje predstavljaju pluća zemlje.  Sadni materijal donirala je Uprva za šume.

Usled sve učestalije seče šuma i smanjenja prirodnog čistog vazduha koje one pružaju, na našim prostorima postale su deficitarne sadnice Smrče i Crnog Bora pa je ovakva pomoć države od velikog značaja za građane.

„Nama je ovo velika pomoć i korist da zasadimo posečena stabla i obnovimo naše šume od kojih zavisi i voda i klima. Ova pomoć, koja nam je upućena od države od velikog je značaja za nas“, rekao je meštanin Trnave Plakić Džemail.

„U toku današnjeg dana treba da podelimo građanima koji su planirali da te radove izvrše, 76 hiljada sadnica, od prilike 25 hektara će biti zasađeno i to vrste koje su deficitarne a to su Smrča i Crni Bor, koje su izuzetno kvalitetne, izabrane od sadnog materijala od ovlašćenog proizvođača iz Sjenice koji ima sertifikat i odobrenje sadnog materijala“, rekao je inženjer šumarsta Rodoljub Ponjević.

„Pokret gorana Novi Pazar je taj koji je sve organozovao, obavestio ljude, prikupio potvrde. Zahvaljume im se i mislim da su jako organizovani i da rade na opštu korist i građana, i njih i nas proizvođača“, kazao je Slađan Mihajlović iz Rasadnika „Čedovo“ Sjenica.

Prema rečima inženjera šumarstva Rodoljuba Ponjevića besplatna podela sadnica biće sprovedena na nivou cele Republike.  Na nižim predelima biće podeljne sadnice lišćara kao što je Topola i druge, a na višim  Smrča, Crni i Beli Bor.

A. Biševac

Podeli