Društvo

Dobra saradnja Novog Pazara i Azerbejdžana

Saradnja Novog Pazara sa Azerbejdžanom intenziviraće se u svim oblastima, od privrede do kulture, rečeno je nakon susreta gradonačelnika dr Meha Mahmutovića sa savetnikom ambasadora  Anarom Adžemovim.

Osim delegacija iz Azerbejdžana, ovom sastanku prisustvovala je i Gordana Predić, držana sekretarka u Ministarstvu kulture Republike Srbije, ali i veliki broj  gradskih funkcionera , načelnika odeljenja Gradske uprave grada Novog Pazara.

Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović izrazio je zadovoljstvo  što su predstavnici prijatljske zemlje Azerbejdžana  posetili Novi Pazar. Mahmutović je istakao da je amabsador te zemlje Eldar Hasanov prijatelj Novog Pazara i da je rekonstrukcija dvorane Kulturnog centra rezultat dobrih odnosa sa tom zemljom.
Ovaj radni sastanak Mahmutović je ocenio, kao veoma koristan, jer su dogovoreni konkretni koraci o budućoj saradnji Novog Pazara sa ambasadom Azerbejdžana.

„Na polju kulture smo ostvarili izuzetne partnerske odnose i  podrška Azerbejdžana  projektima  ne izostaje. Cilj nam je uspostavljanje privredne saradnje i u tom smislu započeli smo razgovore  kojima ćemo definisati zajednički interes . Zapravo, mnogo je proizvodnih   delatnosti u Novom Pazaru koje bi otvaranjem  tržišta prema Azerbejdžanu doživele procvat. To  svi imamo u vidu i naći ćemo najbolje rešenje od zajedničkog interesa, ali nam se trudimo da od saradnje najveću korist imaju građani Novog Pazara, počev od otvaranja novih radnih mesta do obezbeđivanja posla za već zaposlene kadrove“, Mahmutović je najavio da će od ove akademske godine  najbolji studenati sa ovih prostora moći da da se školujuu Azerbejdžanu.

„Reč je o diplomatskoj akademiji koja stvara kadrove svetskog ranga. Konkurs će biti raspisan u aprilu ili maju ove godine, u saradnji sa Ambasadom Azerbejdžana, a najbojli svršeni srednjoškolci dobiće priliku da diplome stiču u okviru prestižne obrazovne ustanove“, kazao je Mahmutović.

Savetnik ambasadora Anar Adžemov rekao je u Novom Pazaru da je ulaganje u Sandžak  rezultat razvoja tradicionalno dobrih partnerskih odnosa Azerbejdžana i Srbije, te zalaganja ministra Rasima Ljajića da se radom u resornom ministarstvu to partnerstvo intenzivira.

„Nakon razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije o tome da ambasada Azerbejdžana treba više pažnje da posveti regionima u Srbiji, kao i da se upoznamo sa njihovim potencijalima, mi smo prvo došli u Novi Pazar kod naših prijatelja.  Drago mi je da smo doprineli razvoju kulturnog života u ovom gradu, jer  je više od 10.000 građana do sada je posetilo tu rekonstruisanu dvoranu. Primetili smo da Srbija mnogo pažnje posvećuje obrazovanju mladih“ , kazao je Adžemov.

Radnom sastanku u gradskoj upravi prisustvovali su predstavnici privredne komore Azerbejdžana i kulturnog centra te  zemlje, državna sekretarka u Ministarstvu kulture Gordana Predić, direktor novopazarskog Kulturnog centra Husein Memić, članovi Gradskog veća, načelnik Odljenja za privredu Ramiz Paljevac, kao i privrednici iz ovog grada.

Podeli