Politika

Nastavak saradnje Novog Pazara i Azerbejdžana na polju kulture

U okviru posete Novom Pazaru delegacija Azerbejdžana je posetila i Kulturni centar. Tom prilikom sa radom i radnim prostorijama novopazarskog Kulturnog centra goste iz Azerbejdzana koje je predvodio savetnik ambasadora Anar Adžemov, upoznali su  gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović, i direktor Kulturnog Centra  Novi Pazar Husein Memić.

 

Prilikom obilaska Kulturnog centra delegacija Azerbejdžana koju su činili savetnik ambasadora i direktorka Kulturnog centra Azerbejdžana u Beogradu, kao i državna sekretarka Ministarstva kulture i informisanja Gordana Predić imali su priliku da se upoznaju sa dosadašnjim radom, programom i prostorom ove ustanove. Takođe, govorilo se i o budućoj saradnji između Kulturnih centara Novog Pazara i Azerbejdžana, kao i predstavljanju njihovih kulturnih dešavanja ovde.

“Veoma mi je drago da smo došli u Novi Pazar da se upoznamo sa ovim divnim gradom i ljudima. Da se upoznamo sa situacijim u kulturi, ekonomiji i privredi, ali najbitnije je da treba da proširimo kulturnu saradnju između Novog Pazara i Azerbejdžana. Pričali smo sa direktorom Kulturnog Centra a pričaćemo i sa direktorom pozorišta o nekim novim projektima u Novom Pazaru i Azerbejdžanskog kulturnog centra, pa i naravno o pomoći u budućnosti“, rekla je direktorka Kulturnog centra Azerbejdžana u Beogradu Zarifa Ali Zade.

“Ovo je samo nastavak naše priče. Zašto kažem nastavak? Zato što smo danas imali jedan plodonosan sastanak, gde smo od prilike videli koje su mogućnosti u toj nekoj pomoći koju možemo da očekujemo od Azerbejdžana, ali naravno i proširivanju kulturnih vidika. Ovo je multietnička i multinacionalna sredina, i upravo zbog toga je jako bitno da sagledamo sve mogućnosti. Tako da ćemo podržati sve što možemo kao Ministarstvo kulture i informisanja”, rekla je državna sekretarka Ministarstva kulture i informisanja Gordana Predić.

“Dosta smo toga uradili za ove dve godine, i sigurno će ta saradnje, Ministarstva kulture i Azerbejdžana u nekom doglednom period biti intenzivirana. Prvi put ima priliku da se zahvalim na svemu što je vlada Azerbejdžana uradila, vezano za kulturni centar, i zahvaljujem se vama i njegovoj ekselenciji na jednom punom doprinosu kada je vlada Azerbejdžana u pitanju pri pomoći Kulturnom centru”, istakao je direktor Kulturnog centra Husein Memić.

Azerbejdžan je već puno uložio u Srbiju na kulturnom i privrednom planu, a ta saradnja će se nastaviti i prošiti – zaključeno je na današnjem sastanku.

A. Biševac

Podeli