Društvo

Plato Srđan Aleksić u Novom Pazaru

Nevladina organizacija „Urban in“ pokrenula je akciju da se ulica, ili neko mesto u Novom Pazaru nazove imenom Srđana Aleksića.

U prostorijama Kulturnog centra održana je i tribina na tu temu, nakon čega je u Koncertnoj dvorani prikazan i film „Krugovi“ reditelja Srdana Golubovića koji je bio jedan od učesnika tribine. Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović kazao je da će na radost mnogih u Novom Pazaru deo kod takozvane “pečurke” dobiti naziv Srđan Aleksić.

Vidno uzbuđena aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović govorila je o plemenitosti Srđana Aleksića, koji je, kako je istakla ona, svojim velikim srcem zaslužio da jedan deo Novog Pazara ponese njegovo ime.

Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović istakao je da je Novi Pazar jedann od retkih gradova koji je zahvaljujući zajedništvu, toleranciji medjusobnom postovanju u teskim devedesetim godinama uspeo da očuva mir među gradjanima.

Mahmutović je kazao da Gradska vlast, sa njim na čelu podržava inicijativu. On je kazao da su takve inicijative više puta pokrenute u Skupštinama, odnosno njenoj komisiji koja određuje nazive ulica i trgova. Ideja se nije do kraja sprovela.

“Postavićemo tablu, odnosno obeležje na platou koji naša omladina naziva plato kod “pečurke”., kazao je gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović.

Reditelj filma „Krugovi“ Srdan Golubović  govorio je o tome na koji način je on čuo za Srdjana Aleksića. Smatra da i Novi Pazar treba da bude jedan od gradova koji će imati ulicu ili plato sa imenom Srđana Aleksića.

Vladimir Pavićević profesor na FPN-u u Beogradu govorio je o filmu „Krugovi“ i Srđanu Aleksiću kao jednom od najvećih heroja rata.

Nakon tribine u koncertnoj dvorani Kulturnog centra prikazan je i film „Krugovi“ Srdana Golubovića.

A. Nićiforović

Podeli