Kultura

Očuvanje naše i svetske baštine za drugake iz šest Osnovnih škola

Centar za decu i omladinu „Duga“ učestvovao je u projektu  „Uživam i čuvam“, koji sprovodi udruženje Evropa Nostra Srbija.

Tim povodom organizovano je sest radionica u kojim učestvuju deca drugog razreda iz šest  osnovnih škola. Cilj projekta je upoznavanje osnovaca sa pojmom i celovitošću baštine, vrednostima o kojima ona sevedoči, i podizanje svesti o važnosti njenog održivog korišćenja i očuvanja.

Osnovci koji su prisustvovali drugoj radionici pokazalI su veliko interesovanje da nauče nešto novo. Međutim, oni su već ovde došli sa izvesnim predznanjem. To je pokazao kviz o poznavanju naše, ali i svetske baštine. Generalni sekretar udruženja Evropa Nostra Srbija Višnja Kisić istakla je da kroz igru i kvizove ovim projektom žele da nauče decu koliko je očuvanje njihove i svetske baštine bitno i koliko je ona vredna.

„Mi smo se ovde okupili da radimo edukativni program za decu, osnovne škole, koji se zove „Uživam i čuvam“, i to je u stvari edukativni program koji decu treba da nauči šta je to baština, i kulturna i prirodna, zašto nam je vredna i na koji način možemo da je čuvamo za buduće generacije. Ono što mi ovde danas radimo je u stvari, tj polazimo od toga šta je njihova lična baština, pa šta je baština njihovog grada a šta je baština celog sveta. Tako da u stvari shvate na koji način su oni posebni s jedne strane i na koji način ih baština spaja sa građanima celog sveta. I da kroz to nauče na koji način različite vrste baština postoje“ dodala je generalna sekretarka udruženja Evropa Nostra Srbija Višnja Kisić.

„Ispred centra duga želim da kažem da nam je zaista zadovoljstvo što smo danas u prilici da budemo domaćini i saradnici na jednom ovakvom projektu. U okviru projekta će biti 6 radionica tj učestvuje 6 gradskih osnovnih škola. To je OŠ Vuk Karadžić, Rifat Burdžović Tršo, Jovan Jovanović Zmaj, Bratstvo, Stefan Nemanja i Desanka Maksimović“, dodala je stručni saradnik Centra za decu i omladinu „Duga“.

U subotu, na trgu u Novom Pazaru biće organizovana izložba dečijih radova nastalih na ovim radionicama. Sva deca dobiće diplome i mape našeg grada.

A. Biševac

 

Podeli