Društvo

Nova tržišta za džins proizvode iz Sandžaka

Proizvođači džinsa iz Novog Pazara dobiće novu priliku da svoje proizvode izvoze širom sveta. U tome će im pomoći USAID i SEDA a te organizacije su u svečanoj sali prezentovale rezultate istraživanja koje su sproveli stručnjaci iz Londona.

U sklopu projekta „Razvoj konkurentnosti malih i srednjih preduzeća iz regiona Sandžaka“ sprovedeno je istraživanje koje je vodila Margaret Bišop iz Londona, stručnjak za tekstil. Ona je za RTV rekla da proizvođači pre svega moraju voditi računa o marketingu.

-Cilj projekta je pomoći proizvođačima džinsa. Interesantna su tržišta u Ukrajni, UAE i Turskoj. Naredni koraci su izrada marketinškog plana za 2014. godinu, rekla je ona.

Da bi izvezli svoje proizvode, džins proizvođači moraju ispuniti određene kriterijume. USAID i SEDA će im pomoći da se predstave na brojnim sajmovima.

-Ovo je dobra prilika da od stručnjaka čujemo koja su nam tržišta dostupna. U narednih nekoliko meseci ćemo se pripremati za sajmove koji će naredne godine biti održani širom sveta, rekao je koordinator USAID-a Ahmet Halilagić.

Proizvođači džinsa kažu da mnogo očekuju od ovog projekta.

-Pokušavamo da proširimo svoje tržište jer imamo kapaciteta u svojim proizvodnjama. Očekujemo mnogo od ovog projekta i verujem da ćemo uspeti- rekao je vlasnik firme UTIP Jaško Međedović za Regionalnu televiziju.

Proizvođači su u direktnom razgovoru sa stručnjacima analizirali rezultate istraživanja. Pored toga, usvojeni su određeni zaključci i definisane preporuke za dalji rad.

A. Grbović

Podeli