Društvo

Dijabetičarima vraćeno 10 dana besplatnog lečenja

Izmenama i dopunama Pravilnika o rehabilitaciji, svim osobama obolelim od dijabetesa, starijim od 18 god, na terapiji insulinom, odobreno je desetodnevno lečenje u Specijalnoj bolnici Merkur u Vrnjačkoj banji, o trošku Republičkog  Fonda za zdrastveno osiguranje.

Rehabilitacija je produžena sa pet na 10 dana, a korišćenje ovog vida rehabilitacije omogućeno je jednom u četiri godine, a ne jednom u sedam, kako je prethodnim pravilnikom propisano.

Navedene promene stupile su na snagu 1. avgusta 2013. god.

„Svi pacijenti koju su u našu ustanovu boravili u toku 2008. i prvoj polovini 2009. godine sada mogu ponovo da dođu. Od dokumentacije je potreban izveštaj interniste, odnosno endokrinologa, da su na insulinskoj terapiji, uput izabranog lekara, sa kojim se pacijenti javljaju lekarskoj komisiji“, rekla je dr Slavica Milošević iz Specijlalne bolnice “Merkur”.

U poslednjih pet godina u ovoj bolnici se lečilo preko 40 hiljada osoba, a nadaju se da će u narednom periodu broj pacijenata biti povećan, posebno iz Novog Pazara gde ima preko 4.000 regisrovanih pacijenata sa dijabetesom.

Alma B.

Podeli