Društvo

DUNP: Jednak pristup za sve

Državni univerzitet u Novom Pazaru je kroz Tempus projekat omogućio da dve devojke iz ruralnih područja Sjenice i Raške, iz socijalno ranjivih grupa, ove godine upišu željene fakultete.

Sa ovog univerziteta je saopšteno da su zahvaljujući radionicama, koje su u okviru ovog projekta organizovane, obe uspešno položile prijemne ispite.

“Ostaje da se u narednoj godini monitoringa, prati njihovo studiranje, kao i adaptacija na novi akademski i sveukupni društveni ambijent, kako na Univerzitetu, tako i u novoj sredini. Namera projekta je da doprinese smanjenju siromaštva i socijalne isključenosti“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je cilj projekta povećanje šanse mladih iz navedenih grupa da upišu i uspešno završe fakultet u Srbiji.

Planirano je da rezultat projekta bude predlog izmena u zakonskim rešenjima i univerzitetskim procedurama, kako bi se unapredio sistem podsticaja za uključivanje i ostanak u sistemu visokog obrazovanja, ali da bi se ostvarila i veća jednakost za sve srednjoškolce u Srbiji.

U ovom projektu pod nazivom „Jednak pristup za sve: osnaživanje socijalne dimenzije u cilju jačanja evropskog prostora visokog obrazovanja“, čiji je nosilac Univerzitet u Nišu, učestvuje pet od sedam državnih univerziteta u Srbiji.

Partneri su i četiri evropska univerziteta, Ministarstvo prosvete, Kancelarija poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Centar za obrazovne politike i nekoliko studentskih organizacija.

Podeli