Društvo

A šta je sa štetom?

Groznica oko male mature se polako stišava, jer su najave nadležnih da deca ipak neće biti oštećena u dobroj meri umirile roditelje.

Štetu koja je pričinjena roditeljima koji su dali „malo bogatstvo“ za privatne časove niko ne može da nadoknadi, ali će bar, prema uveravanju ministra prosvete Žarka Obradovića,u školama  imati mesta za sve, buduće srednjoškolce, a odlikaši će se, kako najavljuju prosvetne vlasti, rangirati prema dodatnim postignućima.

Sada je vreme da odgovorni  polažu račun.

Asim Leković, otac  je učenice generacije, koja je, kao i svi budući srednjoškolci uzaludno polagala malu maturu. Budući da je reč o odlikašu, kojoj od ruke idu i srpski jezik i matematika, nije bilo potrebe da roditelji izdvajaju dodatne troškokove za privatne časove, ali su porodice bliske Lekovićima imale to iskustvo, jer su za dodatnu pripremu izdvajale na stotine evra,koje su defakto bačene u vodu, priča naš sagovornik. Medjutim, to prema rečima ovog roditelja, nije jedini problem.

On smatra da su deca najviše oštećena i nepotrebno istraumirana, ali se nada da će pravde biti bar prilikom rangiranja. biti pravde.

“Jasno je da je veliki broj roditelja davao “malo bogatstvo” za privatne časove u želji i nadi da njihov  mezimac, pored dobrih ocena,  pokupi što više bodova na, sada već propaloj, maloj maturi i upiše željenu školu. Pošto su brojni roditelji širom Srbije, štetu već otpisali, sada možda s pravom brinu da li se znanje isplati, kada je u ovoj zemlji sve moguće, a najviše zabrinjava to što su školstvo i sistem vrednosti odavno narušeni, Smatram da bi  tu trebalo temeljno da se stvari menjaju, jer i sami vidite šta se u našem školsstvu dešava. Lično smatram da bi mala matura trebalo da se ukine, kao što je slučaj u zemljama zapadne Evrope, a da se prilikom upisa u srednje škole, vrednuje samo znanje koje učenici steknu tokom osmogodišnjeg školovanja,” kaže Leković.

Podsećamo da su direkti krivci za kradju i preprodaju testova, uoči polaganja matematike, pronadjeni i proces koji  sprovode nadležni organi je u toku.To, medjutim, nije ohrabrujuće za pojedine dnevne novine koje, ne samo da traže odgovornost ministra prosvete Žarka Obradovića, već kako i sam kaže, upućuju direktan poziv na linč. Ovakav nastup je prilično uznemirilo ministra, koji je za sporni tekst najavio i tužbe.

On priznaje da je nezadovoljan celokupnim prosekom bodova, ali je, kako kaže, posebno zabrinut što su zbog svega pretrpela deca i da se nada da ovaj skandal neće značajno uticati na upis u željene škole. On je danas, gostujući na jednoj od nacionalnih televizija, obećao  da će ukoliko se pojavi više odličnih djaka nego što predvidjeno odrednjeno zanimanje u odnosu na planiran broj, da će formirati novo odeljenje kako bi se zadovoljile želje dece, koja su protekle nedelje popunjavala  liste želja.

Ovo što se dešava, naglašava Obradović  je indikativno i najavio, ako ostane na mestu resornog ministarstva, neke se stvari ozbiljno moraju menjati, da bi se u narednom periodu predupredio ovakav scenario.

Da li će Obradović, koji je prema prognozama javnosti ,poslednjih nedelja prvi na listi da ostane bez fotelje,  imati priliku da menja stvari u prosveti,  još se ne zna, jer se niko iz zvaničnog Beograda,nije usudio da spekuliše ko će se nakon najavljene rekonstrukcije vlade iseliti iz Nemanjine 11.

O tome, uprkos upornom insistiranju novina, nije želeo da se konkretno izjasni ni prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. On po tom pitanju  nije spominjao imena članova vlade ali je  poručio da će pitanje  dosadašnjeg rada ministara uskoro, odnosno naredne nedelje, temeljno biti razmatrano na sastanku koalicionih partnera, najavio je Vučić.

Suada Dolićanin

Podeli