Društvo

Stipendije za Rome i iz evropskih fondova

Omerović je na skupu “Najbolji način upotrebe fondova EU za Rome” u Skupštini Srbije, naveo da bi ta sredstva trebalo koristiti za stipendiranje Roma, ali i za podizanje svesti među njima o značaju školovanja i obrazovanja.

“Ključni problemi s kojima se Romi u Srbiji suočavaju jesu nizak stepen obrazovanja, loši uslovi stanovanja i zdravstvena zaštita, kao i nizak stepen zaposlenosti. Moramo kao društvo biti otvoreniji prema promenama da bi sve te reforme i novac koji stiže bio uspešno primenjen”, rekao je Omerović.

On je ukazao i na ugroženost Romkinja, čiji je prosečan starosni vek 48 godina, rekavpši da one čine 75 odsto od ukupnog broja nepismenih Roma u Srbiji.

Na skuou je je ocenjeno  da je dobijanje datuma za početak pregovora za članstvo u EU važno za sve marginalne grupe u društvu, i da je potrebno da novac koji stiže iz različitih fondova bude pravedno usmeren.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adrijano Martins rekao je da je EU posvećena ravnopravnosti, a ne diskriminaciji, i dodao da je Srbija napravila pomak u oblasti obrazovanja i zdravstva Roma.

Aleksandar Nićiforović

Podeli