Društvo

Pasoš i lična karta od pet do sedam dana

Građani pasoš i ličnu kartu dobijaju od pet do sedam dana nakon podnošenja zahteva. Gužvi na šalterima u Policijskoj upravi trenutno nema, a očekuje se da će više zahteva biti tokom godišnjih odmora.

Prilikom podnošenja Zahteva za izdavanje biometrijske lične karte neophodno je dostaviti na  uvid izvod iz matične knjige rođenih,  uverenje o državljanstvu, dokaz o uplaćenoj naknadi za ličnu kartu 912 dinara i 226 dinara,  dok je za pasoš potrebno uplatiti 3600 dinara, kao i važeća lična karta.  Na šalterima u Novom Pazaru nema gužvi i zadržavanja građana.

Zakazivanje termina za izdavanje biometrijskih dokumenta moguće je I putem SMS.

MUP Srbije je, u cilju što kvalitetnije i brže usluge izdavanja ličnih dokumenata, pružio mogućnost elektronskog zakazivanja termina putem Internet mreže.

Izdavanje pasoša u Srbiji od prethodnog mesece je poskupelo sa 2.000 na 3.600 dinara. Nova cena obrasca pasoša predviđena je uredbom koja je počela da se primenjuje od 10. aprila. Tada je saopšteno da se za putnu ispravu od 3.000 dinara uplaćuje na račun Narodne banke Srbije – Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca, a 600 dinara, na račun budžeta Republike Srbije.

S.Dražanin

Podeli