Kultura

Završen Festival orijentalnog plesa

Danica Ničić pobednica je Prvog festivala orijentalnog plesa koji je održan u Sjenici. Ona je dobila najviše ocene stručnog žirija, ali je pozdravljena i burnim aplauzom publike.

Za nju je, iako se redovno takmiči i učestvuje na brojnim festivali, boravak u Sjenici i nastup u ovoj varoši, kako kaže, predivno iskustvo.
„Oduševljena sam ljubaznošću ljudi, njihovim gostoprimstvom, prirodnim lepotama, ali i samom organizacijom festivala. Nikada neću zaboraviti predivan dan proveden na reci Uvac“, objasnila je ona.
Ničićeva se već sedam godina bavi orijentalnim plesom i članica je plesnog kluba „Sfing“ iz Niša.
„Sve je više mladih zainteresovanih za orijentalni ples. Tek sada se u Srbiji spoznaju prave vrednosti ove umetnosti.  Reč je o jednoj lepoj veštini koja ističe ženstvenost.  Ovakvi  festivali doprinose promociji ove vrste plesa“, kazala je pobednica.
Drugo mesto osvojila je Katarina Velkov iz Srbije,a treće Irena Georgijeva iz Makedonije. Festival je okupio 15 učesnica iz razlčičitih krajeva Balkana.
Direktor Prvog balkanskog festivala u orijentalnom plesu Besim Biberović, inače poznati turistički radnik, ističe da je njegova ideja da spoji lepotu atraktivnog plesa i prirodne čari Sjenice i na taj način u ovaj deo Srbije privuče što više gostiju.
„U tome sam uspeo. Svi su zadovoljni. Učesnice koje su provele dva predivna dana na Pešterskoj visoravni i upoznale se sa brojnim turističkim vrednostima ovog kraja, kao i posetioci kojih je bilo iz različitih krajeva“, objašnjava direktor.
Prema njegovim rečima  ljubitelji trbušnog plesa nisu morali da idu u Tunis ili Istanbul da uživaju u ovoj umetnosti, već  je Sjenica bila odličan domaćin. Iz Beograda i Pančeva bilo je par desetina onih koji su u ovaj kraj došli organizovano.
„Devojke su svojim pokretima  pokazale tugu, radost, ljubav, sreću… brojna osećanja su se preplitala na ovom mesto, ali drago mi je što je dominiralo zadovoljstvo…“,  kazao je Biberović, koji je festival organizovao uz pomoć Opštine Sjenica, turističke agencije „Znak“  i hotela „Borovi“.
Tokom vikenda za učesnice festivala, ali i posetioce orgnizovan je boravak u kanjonu reke Uvac, obilazak pećina i retkog staništa beloglavog supa. Uz pehare, i druge vredne nagrade, poput turistički aranžmana u hotelu „Borovi“ i boravka na festivalu u Sarimsakliju, one su dobile i odevne predmete  od  džinsa kompanije „Zemax“ po kojima je ovaj kraj prepoznatljiv.
Ovo je prvi festival orijentalnog plesa i prvi veći događaj ove vrste koji Besim Biberović organizuje u ovom delu Srbije. On je poznat po brojnim internacionalnim festivalima folklora koje veoma uspešno organizuje u Turskoj u Sarimsakliju, a na kojim se okupi i po 20 društava iz različitih krajeva sveta i do 10 hiljada posetilaca.
„Naredni festivali u Turskoj su  kajem maja i juna. Tada se okupljaju dečija folklorna društva, a u septembru je tradicionalni Internacionalni festival folklora u Sarimsakliju. Međutim, trudiću se da i ovaj Festival orijentalnog plesa u Sjenici zaživi i bude što masovniji. Žao mi je što Novi Pazar nije imao sluha za ovu vrstu umetnosti“, kazao je Besim Biberović.
Trbušni ples ili orijentalni ples je naziv kojim se označavaju srednjoistočni i bliskoistočni plesni stilovi. Na arapskom jeziku poznat je kao raqs sharqi رقص شرقي (“ples istoka”) ili ponekad raqs baladi رقص بلدي (“narodni ples”). Danas zbog povećanog interesa za ovu plesnu formu, po čitavom svetu su se počeli nuditi tečajevi za njegovo podučavanje, a i razvijati plesna studija za dalje usavršavanje.

Z.M. – A.B.

 

Podeli