Politika

Potpisan sporazum Beograda I Prištine

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić parifirao je tekst predloga sporazuma sa Prištinom, kojim su prihvaćeni svi zahtevi Srbije, a Brisel će o odgovoru Beograda biti obavešten u ponedeljak.

Predsednik vlade Srbije je istakao da je ovo najbolja ponuda koju je Beograd dobio i da je tačka devet sporazuma koja se odnosi na pitanje policije i izbora regionalnog komandanta ostala, a da je iz tačke 14 izbačeno da Srbija ne sme da blokira Kosovo u međunarodnim organizacijama, već u procesu evrointegracija. Dačić je novinarima u Briselu objasnio da nije potpisao sporazum, već da je samo parafirao da je to “predlog teksta o čijem prihvatanju ili odbijanju će se u narednim danima izjasniti obe strane”.

“Naši organi će doneti odluku u narednim danima da li ćemo prihvatiti ili odbiti”, rekao je Dačić, preciziravši da će Beograd u ponedeljak pismeno obavestiti visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton da li prihvata dogovor ili ne. “Zahvalan sam Eštonovoj, Aleksandru Vučiću i ostalim članovima delegacije. Posle sednice GO SNS i rukovodstava ostalih stranaka, Vlada Srbije će imati jedinstven stav oko ovog pitanja. Oko ovoga se ne smemo deliti. Ili ćemo jedinstveno prihvatiti ili jedinstveno odbiti”, rekao je Dačić koji je novinarima pokazao sporazum sa parafom.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, pod čijim pokroviteljstvom je održano 10 rundi dijaloga Beograda i Prištine, saopštila je danas u Briselu da je “dijalog završen i da su obe strane parafirale tekst”, čime je otvoren put za otklon od prošlosti. Ešton je čestitala premijerima Dačiću i Tačiju na hrabrosti i ocenila da je parafiranje teksta važan korak ka približavanju Evropi. “Želim da čestitam obema stranama na odlučnosti koju su pokazali da tokom ovih meseci i hrabrosti koju su pokazali”, napisala je ona.

Ešton ističe da je sada važno videti otklon od prošlosti i približavanje Evropi za obe strane. Ona je rekla da su razgovori završeni i da su tekst parafirala oba premijera.  Eštonova i obe delegacije uputile su se na sastanak u NATO, na kojem će Beograd nastojati da osigura neprisustvo kosovske vojske na severu Kosova I Metohije i garancije za bezbednost Srba.

Izvor: Tanjug

Podeli